Ben je een man of een vrouw? Deze vraag krijgt Romy best vaak. Het antwoord doet er niet toe. Romy (24) is genderneutraal en kan genieten van een galajurk, maar shopt ook graag op de mannenafdeling.
Tekst Rhijja Jansen | Foto’s Natasja Noordervliet
“Het stomste wat je kunt doen, is een baby in een roze of blauw pakje hijsen, omdat het een meisje of jongetje is. Want uit onderzoek blijkt dat mensen heel anders tegen een jongensbaby praten dan tegen een meisjesbaby. In zo’n vroeg stadium hebben we al de neiging om anders om te gaan met jongens en meisjes en krijgt iemand een stempel dat misschien helemaal niet bij hem past.”
Voetballen met vrouwenlaarsjes
“Ik ben het enige meisje in een gezin van drie kinderen en merkte dat ik anders werd behandeld dan mijn broertjes. Het was niet de bedoeling dat ik wijdbeens op een stoel ging zitten, ik mocht geen gympen en niet op een jongenssport. Maar is stond alsnog met mijn vrouwenlaarsjes op het voetbalveld met mijn vrienden een balletje te trappen. Toen ik uiteindelijk wel op taekwondo mocht, bloeide ik helemaal op en won meteen bekers.”
Fashion-neutraal
“Als kind voelde ik me al anders. Ik was ervan overtuigd dat er nog een piemeltje aan mij zou groeien. Toch heb ik lang geprobeerd in het ‘vrouwenhokje’ te passen. Omdat ik mijn familie niet wilde teleurstellen en omdat iedereen overdreven enthousiast reageerde als ik strakke vrouwenkleding droeg. Maar ik vond dat helemaal niet lekker zitten, ik had liever wijde shirts en broeken aan. Ik ben heel beweeglijk, als ik een skinny jeans aan heb, ben ik bang dat ik eruit scheur. Vrouwenkleding ziet er heel sexueel uit, ik draag liever iets neutraals.”
Het keerpunt
“Toen ik ging studeren, ontmoette ik mensen die het juist heel gaaf vonden dat ik steeds meer durfde te zijn wie ik ben. Dat was een keerpunt. Ik kreeg een vriendje – ook zo’n vooroordeel: als je een jongensachtig meisje bent, zul je wel lesbisch zijn – en hij vond het juist prachtig dat ik gespierd was en graag mannenkleding droeg. Hij nam me zelfs mee naar de mannenafdeling van kledingzaken en adviseerde wat mooi bij me stond. Sinds een paar jaar voel ik me vrij bij wie ik ben en heb ik mezelf echt geaccepteerd. Ik kan ervan genieten om met mijn vader een galajurk uit te zoeken voor het stijldansen. Ik vind dat dan ook echt beeldig. Maar ik geniet er ook van om een pak aan te trekken met een chest binder. Ladylike zijn moet een keuze zijn, geen voorschrift. Het proces is geleidelijk gegaan, ik heb nooit een officiële coming-out gehad bij mijn familie. Dat hoeft ook niet. Het belangrijkste is dat ze van me houden om wie ik ben, en dat doen ze. Ik vind het leuk als mensen twijfelen of ik een jongen of een meisje ben. Want het doet er ook niet toe. Ik ben gewoon Romy.”
Dit artikel is afkomstig uit VIVA 45. Abonnee worden of een losse editie van VIVA bestellen? Klik hieronder:
»Bestel VIVA online | Klik hier «
Het bericht Genderbender: Romy (24) is genderneutraal verscheen eerst op VIVA - Niets te verbergen.