Hoera, de summer of love is eindelijk nabij. Hopen we… Mocht het niet zo zijn: hoe te dealen met teleurstellingen? Oefen dankbaarheid, verwacht niet te veel en kijk naar wat wel kan, zeggen experts.
Teleurstellingen
Hoogst ongezellig, vond ik, maar ze hadden het intussen wel slimmer bekeken dan ik. Groot was mijn teleurstelling namelijk toen een dag later bleek dat het terras tóch niet openging. Ongeveer even groot als toen het een week later toch doorging, ik de buienradar checkte en ontdekte dat er een moesson over Nederland trok, terwijl de temperatuur ook ergens half februari was blijven steken. Tuurlijk, dat kon er ook nog wel bij.
Het was de zoveelste teleurstelling in een lange reeks die we in de pandemie te verduren kregen. Verjaardagen werden niet gevierd, bruiloften afgeblazen, festivals gingen niet door, sportlessen gecanceld en reizen konden we al helemaal uit ons hoofd zetten. Zo ongeveer alles wat mijn leven pre-corona leuk maakte, kon of mocht niet. Natuurlijk, er zijn ergere dingen dan niet uit eten kunnen, maar een heleboel kleine dompers bij elkaar kunnen ook aan je gaan vreten. Vandaar deze mini-cursus ‘omgaan met teleurstellingen’. En jawel, hij gaat gewoon door!
Temper je verwachtingen
Wie teleurstelling wil voorkomen, kan maar beter een voorbeeld nemen aan mijn pessimistische vriendinnen, blijkt als ik gelukspsycholoog Josje Smeets bel. Volgens haar ligt teleurstelling namelijk vooral op de loer als de verwachtingen hooggespannen zijn. ‘Als je heel veel zin hebt in een feestje of een festival waar je al heel lang naar uitkijkt, is het voor de realiteit moeilijk om aan je verwachtingen te voldoen. Een situatie zou eigenlijk nog beter dan je verwachtingen moeten zijn om als helemaal te gek te worden ervaren.’
Denk maar aan oud & nieuw: typisch zo’n avond waar mensen al weken van tevoren mee bezig zijn en die in de praktijk nog weleens wil tegenvallen omdat het helemaal niet zo superduper-geweldig-fantastisch was als je had gehoopt. Ik denk aan afgelopen oudejaarsavond, vlak nadat de tweede lockdown was aangekondigd. Voor het eerst in mijn volwassen leven stond ik niet ergens op een dansvloer aan een champagnefles te lurken, maar keek ik thuis op de bank een film met mijn vriend. ‘Saaier kan niet,’ dacht ik van tevoren, maar juist omdat ik niets van de avond verwachtte, bleek die uiteindelijk verrassend leuk. Er was wijn, er was kaas, en een spontaan bezoekje aan de bejaarde buurman.De volgende ochtend werd ik tevreden wakker, zonder kater. Smeets: ‘Mijn advies: hou je verwachtingen laag, dan kan het alleen maar meevallen.’ Niet makkelijk, maar een gezonde dosis pessimisme is dus het beste recept tegen teleurstelling.
Lees ook:
Overgevoelig voor prikkels? ‘Stiekem kon ik de rust van het afgelopen jaar wel waarderen’
Train je mindset
Gelukshormonen
Smeets legt uit hoe wij van nature geneigd zijn op het negatieve te focussen. Een erfenis uit de tijd dat je een grotere kans had om te overleven als je je op mogelijk gevaar richtte. In de moderne samenleving is dat allang niet meer nodig, maar nog altijd blijven we makkelijker hangen in gevoelens van teleurstelling of angst, terwijl we hard ons best moeten doen om positieve emoties vast te houden.
‘Als de zon schijnt, is dat heel even fijn, maar we wennen er al snel aan. Ons brein geeft maar kort gelukshormonen af en het geluksgevoel is niet blijvend,’ zegt Smeets. Gelukkig kunnen we ons brein wel trainen om dat positieve effect te vergroten, bijvoorbeeld door een aantal keer per week intensief te bewegen. Smeets: ‘Wanneer je hartslag omhoogschiet, worden alle vier de gelukshormonen aangemaakt in je brein waardoor dat positieve gevoel tot twaalf uur lang in je systeem doorwerkt.’
Ook oefenen in dankbaarheid noemt ze als een simpele methode om beter te worden in het omgaan met teleurstellingen. ‘Denk elke avond voor je gaat slapen vijf minuten na over de dingen waar je trots op bent en dankbaar voor bent. Als je dat elke dag doet, merk je dat het ook op andere momenten makkelijker wordt om positief te denken.’
Het hele verhaal lees je in VIVA-23-2021. Deze editie ligt vanaf 9 juni in de winkel.
Sommige artikelen kun je maar gedeeltelijk lezen op viva.nl, omdat ze afkomstig zijn uit de papieren VIVA. Uit respect naar onze abonnees én om te zorgen dat wij online leuke gratis content kunnen blijven maken. We hopen te kunnen rekenen op je begrip!
VIVA nieuwsbrief
Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?
Tekst: Joanne Wienen | Beeld: Getty
Het bericht Lage verwachtingen hebben of juist positief zijn? Zó leer je omgaan met teleurstellingen verscheen eerst op V!VA - Niets te verbergen.