Het is geen squash en het is geen tennis. Wat padel dan wel is? Vooral héél leuk. Het is dan ook niet voor niets de snelst groeiende sport van Nederland.
Dubbel plezier
Als tennis en squash een lovebaby zouden krijgen, zou het padel (spreek uit pa-dél) zijn. De balsport in een glazen of betonnen ‘kooi’ combineert namelijk al het goede van tennis en squash. Padel wordt vrijwel altijd in dubbels gespeeld, dus twee tegen twee. Je serveert onderhands en zodra de bal de grond heeft geraakt, mag je via de muur terugspelen. Daardoor ontstaan veel langere en uitdagendere games dan bij tennis. Als je tegenstanders de bal twee keer laten stuiteren, in het net slaan of zonder stuiteren uit de kooi slaan, heb je het punt gewonnen. De puntentelling is hetzelfde als bij tennis. Het padelracket is van kunststof met gaten erin (dus geen snaren) en kleiner dan een tennisracket, waardoor je de bal makkelijker kunt controleren. Ook is het spel minder technisch en daardoor makkelijker onder de knie te krijgen.
Waar kan ik dat doen?
Padelclubs vind je door het hele land. Eindhoven was een van de eerste steden in Nederland waar padel gespeeld werd. Toen Guus Hiddink zo’n vijftien jaar geleden trainer werd van PSV, liet hij een padelbaan aanleggen op trainingscomplex De Herdgang. In Spanje – waar hij coach was van Valencia – had hij kennis-gemaakt met de sport en hij zag het als ideale ‘uitlooptraining’ na een wedstrijd. Inmiddels kun je op meerdere plekken in de lichtstad terecht voor een potje padel, onder meer bij Tennis & Padelvereniging Topspinners. Achter de Haagse duinen, midden in een natuurgebied, opende onlangs padelclub Dunamar. Een baan huren kost gemiddeld zes euro per uur. Je kunt er ook een racket en ballen huren als je deze zelf (nog) niet hebt.
Wat doet het met je?
Sprintjes trekken, je armen en benen strekken om een bal te halen, je core aanspannen: padel is een full body work-out waarbij je alle spieren in je lijf gebruikt. Je wordt sterker en omdat je constant moet reageren op de aankomende bal, verbeter je ook je coördinatie en reflexen. Potjes duren langer dan bij tennis, dus verbrand je calorieën als een malle, zo’n 600 per uur, en daardoor krijg je een ijzersterk uithoudingsvermogen. En dan is padel ook nog eens een heel sociale sport, omdat je bijna altijd met z’n vieren speelt. Je maakt dus snel nieuwe vrienden als je na afloop een drankje in de kantine doet.
Deze VIVA-fit komt uit VIVA-27-2019. Dit nummer ligt t/m 9 juli in de winkel of kun je hier online bestellen.
»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER«
Beeld: Shutterstock
Het bericht VIVA-Fit: Potje padel? verscheen eerst op V!VA - Niets te verbergen.