Quantcast
Channel: Magazine Viva – V!VA – Niets te verbergen
Viewing all 2509 articles
Browse latest View live

Vette baan: Marloes van den Boogaard (28) is hoofd van een pr-bureau

$
0
0

Ze promoot verschillende 
landen, organisaties en 
vliegmaatschappijen. Niet gek 
dus dat Marloes van den 
Boogaard (30) de halve wereld 
heeft gezien voor haar werk.

Tekst Babs Jansen  | Foto Privébezit

Beroep: head of pr bij USP Marketing PR
Status: 3 jaar bij USP en nu 8 maanden als hoofd pr
Overwon: jetlags en cultuurverschillen

No go “Als je niet flexibel bent, val je door de mand in de reisbranche. Een internationale job gaat, mede door het tijdsverschil, altijd door.”

Struggles “Jetlag of niet, je staat altijd aan. Terwijl je niet alles kunt plannen. En gebeurt er iets in de wereld, zoals het zikavirus, dan staat het toerisme op z’n kop. Je moet een stressbestendige duizendpoot zijn om met dat soort dingen te dealen.”

Onderhandelen  “Draai  de vraag om: wat zou ik zelf willen horen en wat vind ik de opdracht waard? Focus altijd op het resultaat, dat maakt het een stuk makkelijker. Humor is ook belangrijk in een onderhandelfase: dat breekt het ijs en zorgt voor een goede sfeer.”

Handige app “Slack is echt superhandig voor de communicatie binnen ons team.”

Key for success “Op je stoel zitten dromen, is veilig, maar daar gebeurt het niet. Zoek jouw dromen op, maak een concreet plan en ga ervoor!”

Meer lezen over de job van Marloes? Check de rubriek ‘Vette baan’ in VIVA 12. De editie ligt van 22 t/m 28 maart in de winkel of kan je hieronder online bestellen.

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht Vette baan: Marloes van den Boogaard (28) is hoofd van een pr-bureau verscheen eerst op V!VA - Stoer, sprankelend en smaakvol.


Mensen kijken: Gekleurde kapsels

$
0
0

Elke week spot VIVA inspirerende vrouwen op straat in de rubriek Mensen Kijken. Dit keer: gekleurde kapsels! Deze DIY-proof trend verplaatst zich razendsnel van de catwalk naar jouw badkamer.

Tekst en fotografie Daphne Ponsteen

Roosje Slooter (31), zangdocent.

Lang getwijfeld over paars haar?

“Nee maar ik mocht het heel lang niet verven. Ik zing namelijk in een Spice Girls-tribute band en ik ben Baby Spice. Ik moest dus wel blond blijven. Nu hebben we even geen optredens, dus kon ik eindelijk m’n haar verven.”

Nog geen spijt gehad?

“Nee, ik ben er echt heel blij mee! Ik ben trots op mezelf dat ik dit durf. Ik geef zangles aan kinderen en krijg de hele dag knuffels van ze. ‘Juf je bent zo mooi!’ hoor ik steeds. Deze haarkleur is voor mezelf een overwinning geweest.”

Nu heb je zeker de smaak te pakken?

“Haha, wie weet! Roze lijkt me namelijk ook wel wat. Enige nadeel is dat ik sommige kleren niet meer kan dragen. Ik droeg altijd veel blauwe en rode kleding, maar dat kan nu niet meer. Ik heb een compleet nieuwe garderobe moeten aanschaffen. Echt een straf natuurlijk…”

Kim van Herk (29) mede-eigenaar van Draagbaar.

Als kapper verander je vast vaak van kapsel.

“Ik wissel ongeveer vijf keer per jaar van haarkleur, ik hou van afwisseling. Soms herkennen mensen me niet meteen als ik weer een andere kleur heb. Rood haar was trouwens geen succes. Maar ja, je bent jong en je wilt wat.”

Wat wordt de volgende kleur?

“Ik wil het weer iets blonder nu het zomer wordt. Ik ben ook heel lang mintgroen geweest, daar kreeg ik meer reacties op dan op mijn roze haarkleur. Rozetinten worden wel geaccepteerd, maar zodra je je haar groen verft, hebben vreemden daar meteen een mening over.”

Noem eens zo’n opmerking?

“Iemand noemde me smurf, maar die zijn blauw! Gelukkig krijg ik ook veel positieve reacties, want gekleurd haar is ontzettend leuk. Ik vind dat iedereen het een keer in z’n leven moet proberen.”

Romy Bresseleers (25), video editor voor Anna Nooshin.

Door jou wil ik ook roze haar.

“Ik ben met haar opgegroeid. Mijn moeder is kapster en als jong meisje heb ik alles uitgeprobeerd, zelfs nepdreads. M’n haar bleken mocht ik pas toen ik uit huis was, dat vindt ze verschrikkelijk.”

Heeft het al veel andere kleuren gehad?

“Paars, grijs, blauw… Maar roze is mijn favoriet, dat past het best bij mijn huidskleur. Ik krijg vaak leuke reacties, bijvoorbeeld van kinderen die hysterisch beginnen te wijzen en aan hun moeder vragen of ze alsjeblíéft ook roze haar mogen.”

Zit er ook een nadeel aan gekleurd haar?

“Het combineren van outfits is lastiger. Je moet echt even omschakelen; je outfit verandert al gauw in een grote regenboog. Maar tegenwoordig ben ik helemaal gewend aan mijn roze haar, ik zie het als m’n eigen haarkleur omdat het echt bij me past.”

Meer zien? VIVA 12 ligt t/m 28 maart in de winkel of kan je hier onder online bestellen.

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER «

Het bericht Mensen kijken: Gekleurde kapsels verscheen eerst op V!VA - Stoer, sprankelend en smaakvol.

Thomas Cammaert: ‘Het is net uit, sinds gisteravond. Ik hoop dat hij het geluk vindt dat hij zoekt’

$
0
0

VIVA gaat elke week op date met een leuke man. Deze keer duikt Marloes de hooischuur in met acteur en mol Thomas Cammaert (32). ‘Wie is de mol’ zette zijn leven op z’n kop.

Tekst Marloes Teerenstra | Foto’s Anke van der Meer

“Kom, we gaan even kennismaken met Rody,” zegt Heleen, de eigenaresse van Manege Nieuw Amstelland, midden in het 
Amsterdamse Bos. “Rody?” vraagt Thomas. “Ja, mijn negentienjarige boy, waar jij straks op mag rijden,” gaat ze enthousiast verder. “Rody… Rooooody…” Nieuwsgierig steekt hij zijn hoofd uit de stal als de acteur voor hem staat. “Wat ben je mooi, schat. Tot zo! Eerst word ik nog even geïnterviewd.”

Wat heb je met paarden?

“Voor een opdracht in ‘Wie is de mol?’ moest ik paardrijden. Ik had het nooit eerder gedaan, maar vond het superleuk. Dus toen deze interviewaanvraag kwam, dacht ik: we gaan paardrijden.”

Op tv zag het eruit alsof je als cowboy bent opgegroeid.

“Haha, ik heb talent, hè? Een hobby schiet er alleen in m’n drukke leven een beetje bij in.”

Zou je er vaker op uit willen?

“Eigenlijk wel. Ik hou van buitenspelen. Later wil ik ook het liefst een boerderij renoveren. Midden in de natuur wonen, met honden en kinderen erbij: lijkt me fantastisch. Nu past de stad nog wat beter bij me.”

Je groeide op in België voordat je naar Amsterdam vertrok.

“Mijn familie woont er nog steeds. Maar ik ben op m’n achttiende naar de toneelschool gegaan en sindsdien blijven hangen.”

Was het een grote omslag om alleen naar Nederland te gaan?

“Het was verschrikkelijk. Weg van vrienden en familie: ik had heimwee, joh. Ik was zo vatbaar voor alles. Op de toneelschool zitten mensen met heftige persoonlijkheden en daartussen 
moet je jezelf blootgeven. Supereng. Na twee jaar heb ik mezelf toegesproken: ‘Kom op, nu moet je vol voor je droom gaan, anders gaat het je niet lukken.’ Dat bleek mijn omslagpunt.”

België of Nederland?

“Ik ben verhollandst. Nederland is mijn thuis. Ik werd hier voor het eerst verliefd, kreeg m’n eerste relatie, fietste huilend
over straat toen het uitging. Ik ben in Amsterdam volwassen geworden, en nu heb ik daar dus ook een huis gekocht.”

En een nieuwe liefde gevonden. Wonen jullie samen?

“Nee, het is net uit.”

Oh, shit.

“Omdat de kogel gisteravond door de kerk is gegaan, vind ik het lastig om erover te praten.”

Dat hoeft ook niet.

“Ik heb er vanmorgen over nagedacht, en wat ik erover wil zeggen heb ik opgeschreven.” Thomas pakt zijn telefoon uit z’n
zak en scrolt door zijn notities. “Ik wilde zeggen dat wat ik deafgelopen twee jaar met mijn hele hart wilde en kon geven voor
mijn vriend misschien niet genoeg was. Dat is heel verdrietig, maar ik hoop met alles in mij dat hij het geluk en de rust zal
vinden waar hij zo hard naar op zoek is. Dat dekt wel een beetje de lading.”

Het was dus niet jouw keuze?

“Totaal niet, maar die roze wolk van ‘Wie is de mol’ helpt enorm. Ik ben iemand die van het leven houdt, dat heb ik altijd
al gedaan. Ik ken dipjes van een paar dagen zoals ieder ander mens, maar ik ben nooit down voor langere tijd.”

Uitzonderlijk voor een acteur.

“Dat ie van het leven houdt?”

Nee, dat je vrij stabiel bent in je emoties.

“Ik ben inderdaad steady, terwijl ik toch de nodige shit heb meegemaakt vroeger. De scheiding van mijn ouders had een
grote impact, waardoor ik nu ook al zeven jaar geen contact meer heb met mijn vader. Het voordeel daarvan is dat de band
met mijn moeder en zus nog sterker is geworden.”

Je bent nuchter en positief.

“Dingen vormen me gelukkig de positieve kant op. Ook in de liefde. Als ik gegrepen word door iemand, ga ik er volledig voor.
Er kunnen tegenwoordig allemaal relatievormen gevonden worden, maar ik wil gewoon kunnen zeggen: jij bent de allerleukste en ik ga vol voor jou.”

Het hele interview met Thomas lees je in VIVA 13. Het nummer ligt van woensdag 29 maart t/m dinsdag 4 april in de winkel of kan je hieronder online bestellen. Het artikel is ook te lezen op Blendle.

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht Thomas Cammaert: ‘Het is net uit, sinds gisteravond. Ik hoop dat hij het geluk vindt dat hij zoekt’ verscheen eerst op V!VA - Stoer, sprankelend en smaakvol.

Volgens locals: Tokyo

$
0
0

Ze had altijd al een fascinatie voor Japan. Nu woont Chelsey Winkel (24) in Tokio, waar ze werkt als grafisch webdesigner. Samen met haar Japanse vriend ontdekt 
ze alle ins-and-outs van de grootste stad ter wereld.

Wat maakt Tokio zo leuk?

“De levendigheid, de architectuur, de mensen en het eten. Ik hou vooral van de combinatie van het hectische stadsleven en de historische gebieden. Tokio 
is echt een stad vol contrasten.”

In welke buurt woon je?

“Ik woon in Chuo-ku, Kachidoki, in een Share House. Ik heb een eigen kamer, maar deel de badkamer en keuken met andere mensen. Ik wil binnen een jaar een klein appartement voor mezelf, maar daarvoor moet ik eerst wat meer gaan sparen.”

Wat doe je in het weekend?

“Als mijn vriend langskomt, gaan we meestal shoppen in Shibuya of Harajuku. Of we gaan naar het kattencafé Neko Cafe Mocha. Hier kun je koffiedrinken en knuffelen met katjes. Er zijn ook uilencafés, waar je koffie kunt drinken tussen uilen. Owl Cafe & Bar Owl 
Village bijvoorbeeld. ’s Avonds gaan we bijna altijd naar een karaokebar. Mijn favoriete bar is UtaHiroba. De karaokebar Shidax is ook top. Handig om 
te weten: de prijzen gaan in de avond omhoog. Dit is ongeveer na zes uur, maar dat verschilt per bar. Mocht je je zorgen 
maken: ze hebben ook Engelstalige nummers.”

En als je vriend er niet is?

“Een van mijn favoriete plekjes is de Starbucks boven in Tokio Plaza. Beetje mainstream 
natuurlijk, maar de Starbucks zit op het dak en het interieur en uitzicht zijn prachtig. Zeker heen gaan met zonsondergang. Internet-, darts- of manga-cafés zijn hier ook heel populair, maar dat zijn niet echt plekken voor mij. Je vindt ze overal in 
de stad en in sommige cafés kun je zelfs even snel douchen. Bij de meeste kun je ook een 
afgeschermd hokje huren en 
er een nachtje doorhalen.”

Must see

Tokyo Disneyland: het park heeft naast het normale Magic 
Kingdom ook een Disney Sea-park. Veel jongeren gaan in groepen erheen en stemmen dan hun kleding op elkaar af

Influencers

Minori @minori00mon: Deze kunstenares is voornamelijk bekend vanwege haar onwijs mooie Shironuri-stijl, wat ‘wit geschilderd gezicht’ betekent
Nachtleven

Ageha: De muziek is beetje algemeen met veel 
electro, dubstep, house en R&B. De entree is vrij prijzig,  vooral voor mannen.

Shoppen

Shibuya: Deze buurt heeft veel vette department stores zoals Loft en Parco. Don Quijote, 
een tax free everything shop, is ook leuk.

Goddelijk eten

Milky Way Cafe: De parfait toetjes van Milky Way 
zijn goddelijk en vanaf het café kijk je uit op het drukste 
zebrapad ter wereld. En wie houdt er nou niet van mensen kijken?

Meer tips van Iris? Check VIVA 12! De editie ligt van 29 maart t/m dinsdag 4 april in de winkel of kan je hieronder online bestellen.

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht Volgens locals: Tokyo verscheen eerst op V!VA - Stoer, sprankelend en smaakvol.

De Badjas: Stil verlangen

$
0
0

Met haar wilde ik niet mijn standaard routine uitvoeren. Met haar had ik andere plannen. Zij was geen vrouw die ik alleen maar wilde hebben, ik wilde meer. Toen ik haar leerde kennen, was ze nog jong en bleu. Maar ze heeft altijd iets in zich gehad wat mij aantrok. Een periode lang was 
ze mijn collega. Nadat we onze carrière 
elders hadden voortgezet, spraken we 
met enige regelmaat af. Allebei hadden we een gezonde relatie, we waren gewoon vrienden.

Eerlijk gezegd ben ik nooit echt overtuigd geweest van een gewone vriendschap 
tussen een man en een vrouw. Bij mij zit er in elk geval altijd een bepaald verleidingselement in. En een bepaalde aantrekkingskracht. Dat het gewoon nog niet is gebeurd, maar wel altijd in de lucht hangt. Een van 
de twee is altijd uit op meer. De meesten die in deze situatie zitten, zullen dit bijna altijd ontkennen, omdat ze de vriendschap niet 
op het spel willen zetten. Maar ik had mijn keuze gemaakt: ik wilde mijn vriendschap wél op het spel zetten. Ik wilde weten of dat stille verlangen, dat altijd had gesluimerd, meer was. Het kon toch niet anders?

Ik wilde weten of 
dat stille verlangen, 
dat altijd had 
gesluimerd, 
meer was

Toen we beiden al enige tijd onze relaties hadden verbroken, bespraken we ons 
vrijgezellenbestaan in verschillende hotellobby’s, met een goed glas wijn. Want dat was ons ding. Het flirten dat altijd al aanwezig was geweest, kon nu eindelijk ergens toe leiden. Ik zou er in elk geval vol voor gaan. Maar als ik iemand al langer ken 
of echt leuk vind, gaat het verleiden iets minder soepel. Er staat immers iets op het spel. Daarnaast ben ik er dan onzeker over of de ander wellicht alleen op iets vriendschappelijks uit is. Bovendien: het is niet de laatste keer dat ze naast me zit. Dus mocht het nu niet gebeuren, dan mogelijk een 
volgende keer. Toch nam ik deze avond het advies van een vriend ter harte. “Het leven 
is geen romantische film. Als je gaat zitten wachten met zoenen totdat er een strijkkwartet begint te spelen, dan kun je lang wachten.”

Dus hier zaten we dan. Het strijkkwartet was tot op heden nog niet gaan spelen, dus het was aan mij. Onze handen raakten elkaar aan. We streelden elkaars vingers en mijn vingers gleden onder de mouw van haar shirt, over haar onderarm. Haar shirt hing verleidelijk half over haar schouder. Mijn 
andere hand streelde haar ontblote schouder, richting haar hals. Ze voelde fijn. Ze 
genoot van mijn aanrakingen. In gedachten begon het kwartet te spelen. Met mijn mond ging ik richting haar mooie volle rode lippen.

Wat er precies gebeurde, weet ik niet. Maar ik voelde niets. Ook zij voelde niets. Geen wederzijds verlangen naar meer. Geen 
chemie. Echt helemaal niets. Behalve een ongemakkelijke situatie. 
Heel even hebben we nog in elkaars armen gelegen. Als vrienden. Opeens zei ze: “Ik ga zo naar huis”. Toen stond ze op en liep de deur uit, samen met onze vriendschap.


De Badjas is een bewust naamloze schrijver uit Amsterdam, die elke week over zijn sexavonturen vertelt.

Lees ook:

Maak kennis met De Badjas: ‘Op sexgebied is iedereen ervaringsdeskundige, alleen schrijf ik het op’
De Badjas: Klokkijker
De Badjas: De kasteelvrouw
De Badjas: Een pro
De Badjas: Verpest
De Badjas: Een vieze vette hap
De Badjas: Financieel onafhankelijk
De Badjas: Onbeschermd
De Badjas: Verliefd
De Badjas: Op de dansvloer
De Badjas: Op de dansvloer – deel 2
De Badjas: Sex met je ex
De Badjas: De dokter
De Badjas: Haar verhaal
De Badjas: Bekijks
De Badjas: Nachtcontacten
De Badjas: Respectloos einde
De Badjas: Het potentiële trio

Het bericht De Badjas: Stil verlangen verscheen eerst op V!VA - Stoer, sprankelend en smaakvol.

Janne (26) werkt 7 dagen per week: ‘Als ik een half uur vrij ben, ga ik niet op mijn telefoon zitten rommelen’

$
0
0

Zeven dagen per week werken, geen tijd nemen om 
te eten, een druk sociaal leven, tomeloze ambitie. 
En één groot gevaar: uitputting. Janne (26, single, eigenaar/coach bij Ladies Lifting PT) over grenzen stellen en balans houden.

  Tekst Merel Brons |  Beeld Natasja Noordervliet

“Ik sta elke ochtend om zes uur op en lig er voor elven niet in. Ik werk zeven dagen per week en doe op de zevende dag een opleiding. Geregeld wordt me gevraagd: ‘Neem je niet te veel hooi op je vork? Denk je wel aan je rust? Straks stort je nog in.’ Goedbedoelde adviezen, maar 
ik heb ze niet nodig. Ik voel me prettig 
bij hoe ik m’n leven leef, leid een succesvol bedrijf, hou het prima vol en maak me geen zorgen dat er nu een burn-out op de loer ligt.
Dat heb ik wel moeten leren. Afgelopen jaar was pittig: mijn relatie strandde en mijn moeder overleed. Daarnaast was 
ik bezig met het opstarten van mijn bedrijf als transformatiecoach en personal trainer. In mijn hoofd was het soms zo vol dat ik niet wist waar ik moest beginnen. Het liefst wilde ik maandenlang op vakantie. Ik besloot er wat aan te doen en volgde een aantal cursussen. Daardoor heb ik geleerd effectiever, krachtiger en meer in het nu te leven. Ik zorg dat ik op een dag precies weet wat ik moet doen, delegeer wat nodig is en doe alles wat ik wil doen met mijn volledige aandacht. Mensen of dingen die ik niet interessant vind, hou ik buiten de deur. En als ik een half uur vrij ben, neem ik bewust rust en ga ik niet op mijn telefoon zitten rommelen. Zo hou ik het allemaal goed vol, blijft mijn leven overzichtelijk en hou ik die burn-out ver op afstand.”

Dit artikel is afkomstig uit VIVA 26. Abonnee worden of een losse editie van VIVA bestellen? Klik hieronder:

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht Janne (26) werkt 7 dagen per week: ‘Als ik een half uur vrij ben, ga ik niet op mijn telefoon zitten rommelen’ verscheen eerst op V!VA - Stoer, sprankelend en smaakvol.

Fleurs column: Freelancen

$
0
0

Een halfjaar alweer, bedenk ik me net. Een halfjaar sinds ook ik toetrad tot het diersoort dat men in het wild vooral aantreft tussen macraméhangplanten in lichte ruimtes, waar ze vanachter een BTW-aftrekbare laptop met moeilijke blik en melkschuimsnor aan hun eigen biotoop bouwen. De ZZP’er, kortom.

Al prefereer ik gewoon het ouderwetse ‘freelance’; dat klinkt zo licht en zwierig, alsof het helemaal geen moeite kost. Dat kost het natuurlijk wél, maar de zaken gaan de goede kant op hoor, geen zorgen. En daarbij: vakantiedagen zijn nooit een probleem bij de baas. Kapper, boodschappen of een scenariocursusje ook niet 
en uitslapen mag – mits in overleg. Vrijheid! Zálig. Jammer alleen dat het niet helemáál waar is.

Als ik iets heb geleerd, 
is het dat er af en 
toe een paniekaanval bij hoort

Kijk maar eens goed naar al die latte slempende creatives onder de krijtborden als er, zeg, buiten een straatveegkarretje voorbijkomt. Dan verschuiven ze direct op hun vintage schoolstoeltjes en kijken met een jaloerse blik naar buiten. Ga je lekker daar in je karretje? Met je ‘iets waarlijk nuttigs doen voor deze maatschappij’. En dan straks weer gewoon naar huis zeker? Lekker met de pootjes omhoog en niets meer aan ’t hoofd? Sint Salarius opwachten aan het einde van de maand? Aansteller. Ik wil ook eens in dat karretje.

Sindsdien werk ik dus gewoon thuis, maar daar ben 
ik ook niet helemaal veilig. Als ik iets heb geleerd van zes maanden freelancen,
 is het dat daar af en toe een freelance paniekaanval bij hoort. De freelance paniekaanval gaat ongeveer als volgt. Ik zit achter m’n aftrekbare laptop met melksnor en poes half op het toetsenbord te wachten tot mijn 
verre van loyale werknemers Inspiratie en Daadkracht komen opdagen. Ze bellen vervolgens dat ze nog éven vaststaan op de A9 en liegen er daarna een crematie aan vast, en dan begint het.

“Ik kán dit helemaal niet.”
“Ik kan voorlopig ook geen hypotheek meer krijgen.”
“En wat nou als ik ziek word?”
“Zeg maar écht ziek?”
“Dan verdien ik níets meer.”

En als je als journalist dan toevallig ook nog wat engeziektenstatistieken uit je hoofd kent én de absurde premies om je daartegen te verzekeren, is het weer eens tijd om een lange, hete douche te nemen. Wat weer zielig is voor de poolkappen, maar meestal wel helpt, tenzij ik ook nog aan pensioenen ga denken.

Maar daarna schuif ik toch maar weer aan de keukentafel, trek mijn werknemers Inspiratie 
en Daadkracht eroverheen, foeter ze uit tot ze luisteren. Of ik bel met mijn boekhouder, die de fijnste, meest geruststellende stem heeft die ik ken. Hij heeft ook een fijne, geruststellende snor en doet mijn financiën in een fijn, geruststellend kantoor, waar Storm, Edgar en Juffrouw Jannie ook werken. En dan komt het uiteindelijk toch elke keer weer goed.

Freedom’s just another word for nothing left to lose, nothing honey, nothing honey it ain’t free, no no. Zo is het, Janis Joplin, zo is het.
Zo is het voor ons allemaal. En dan ga ik nu maar eens lekker naar de kapper.
Mag van de baas.


VIVA-journalist Fleur Meijer (35) schrijft over haar dagelijkse strubbelingen. Elke week lees je Fleurs column in VIVA.

Lees meer columns van Fleur:

Hallo
IPB
Boodschappen
Nomen est omen
Stukje experience
Woorddiarree
Slijpen
Winaars van de nacht
Antwerpen
God en Elvis
Bedankt, rossige clown
Der club
Henk
Jazz
Weemoed
Schnapps und tabletten

Het bericht Fleurs column: Freelancen verscheen eerst op V!VA - Stoer, sprankelend en smaakvol.

Jessica: ‘We willen wel samen zijn, maar waar, en hoe?’

$
0
0

Elke week geven we je een kijkje in iemands liefdesleven in VIVA’s rubriek ‘De status’.

Jessica (30) is smoorverliefd op een man in Zweden.

Tekst: Lydia van der Weide

“Ik was een weekend naar Barcelona met een vriendin. We dronken rosé op een plein en daar zat hij, tien meter bij me vandaan. Hij staarde naar me met zijn blauwe ogen en alles verdween: het Spaanse geroezemoes, de ober met wie ik net nog had geflirt. Die avond zoenden we op de Ramblas en bouwden een feestje op zijn hotelkamer. Een vakantieflirt, meer niet, dacht ik toen nog. Hóópte ik nog. Na anderhalf jaar 
reizen voelde ik me net weer thuis in Amsterdam. Ik had een huis gekocht en een leuke baan gevonden die aansloot bij mijn studie en reiservaring. Na zolang uit mijn koffer leven, had ik sterk de behoefte om me te settelen in de buurt van mijn ouders en mijn vriendengroep vaker te zien. Een partner was ook meer dan welkom, maar wel in de buurt: op Tinder had ik een 
afstand van tien kilometer max ingesteld.
Mijn hart trok zich niets aan van al die 
plannen en voornemens. Dat sloeg op hol door Mats. Eén keer, dacht ik, ik kan hem toch wel één keertje opzoeken in Zweden? Een land dat ik nog nooit gezien had. Kon dat ook meteen van mijn lijstje. Na vier 
intense dagen zat ik ziek van heimwee, ja meteen al, in het vliegtuig naar huis. Op Tinder ben ik nooit meer geweest.
We reizen nu al anderhalf jaar op en neer. We zien elkaar zo’n drie keer per twee maanden: voor een langeafstandrelatie 
is dat verre van slecht. Als we elkaar na 
weken weer zien, is de uitbarsting van vlinders gigantisch. En natuurlijk is er Skype; vaak slapen we ’s avonds samen in en worden ook ’s ochtend samen wakker. We delen alles, er is niemand die mij zo goed begrijpt als Mats. Maar een warme arm om je heen als het tegenzit op je werk of als je moe of verdrietig bent, is onvervangbaar. Ook sex via de webcam is behelpen, hoe inventief we ook zijn. We willen samen zijn: maar waar, en hoe? Mats geniet van Amsterdam als hij mij opzoekt. Op zijn aandringen 
hebben we een bootje gekocht, waardoor ook ik de stad op een compleet nieuwe 
manier ontdek. Maar er altijd wonen, met die drukte en de eeuwig rinkelende trams, het lijkt hem een nachtmerrie. Hij voelt zich thuis in zijn dorp aan de Zweedse westkust, met amper drieduizend inwoners. Het is er idyllisch, we vrijen er op de stille plekjes en ik kom er altijd zalig tot rust. Maar toch: ik ben op en top stadsmens. Stockholm, daar zou ik zonder aarzeling willen wonen. Maar in dat gehucht van hem? Gesprekken hierover beginnen lachend, maar krijgen soms een grimmige ondertoon. We willen absoluut samen verder, dus een van ons zal moeten toegeven. Mats zal dat niet zijn. En als ik aan kinderen denk, geef ik hem groot gelijk. In mijn hoofd maak ik al kleine stapjes. Maar als ik na een avond doorzakken 
in een gezellig Amsterdams café over de mooie grachten naar huis fiets, kan ik wel huilen. Wat zal ik mijn thuis gaan missen.”

Dit artikel is afkomstig uit VIVA 27. Abonnee worden of een losse editie van VIVA bestellen? Klik hieronder:

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht Jessica: ‘We willen wel samen zijn, maar waar, en hoe?’ verscheen eerst op V!VA - Stoer, sprankelend en smaakvol.


NIPT of niet? Vier vrouwen over hun keuze

$
0
0

Tijdens de zwangerschap laten testen of je baby een afwijking heeft: dankzij 
de NIPT wordt dat vanaf 
1 april een stuk makkelijker 
en veiliger. Maar wat als 
je kind inderdaad het Syndroom van Down, Edwards of Patau heeft? Wil je dat dan wel zo vroeg 
al weten? En wat doe je met zo’n uitslag? Vier vrouwen over hun keuze.

Tekst Denise Hilhorst | Beeld iStock

Martine Sitter (46) heeft drie dochters, 
van 20, 17 en 4. De jongste, Terra, heeft het Syndroom van Down. Voordat ze Terra kreeg, liet ze een zwangerschap afbreken toen bleek dat de baby het Edwards-syndroom had.

“Ik was al wat ouder toen ik zwanger raakte van mijn derde kind. De verloskundige zei: ‘Doe de combinatietest maar, dan weet je waar je aan toe bent.’ Ik was er totaal niet op voorbereid dat er ook iets uit zou komen wat ik niet verwachtte. Maar dat gebeurde wel: ik had een zeer verhoogde kans op 
een kindje met trisomie 18, het Edwardssyndroom. Ik schrok me kapot. Er werd een vruchtwaterpunctie gedaan, en inderdaad: trisomie 18. Mijn wereld stortte in. Een kind met Edwards heeft meestal meer dan één afwijking, en de levensverwachting is niet lang. Afbreken van de zwangerschap leek 
de meest logische keuze en het ziekenhuis stuurde daar ook op aan. Voor mij was het afbreken een enorm ingrijpende ervaring. Achteraf gezien had ik meer tijd willen krijgen om erover na te denken. Baby’s met Edwards overlijden weliswaar bijna allemaal tijdens de zwangerschap of vlak na de geboorte, maar misschien had ons kindje wél langer geleefd.

Toen ik opnieuw zwanger werd, wilde ik weer de combinatietest laten doen. De schrik zat er bij ons goed in. Deze keer kwam er geen verhoogd risico uit. Opgelucht lieten we het los, met in ons achterhoofd wel het feit dat zo’n test geen honderd procent zekerheid biedt. Bij de twintigwekenecho werd een hartafwijking gezien, een die veel voorkomt bij kinderen met downsyndroom. We besloten om weer een vruchtwaterpunctie te laten doen. Toen de uitslag kwam, een meisje met het Syndroom van Down, hebben we er welgeteld vijf minuten om geblèrd. Daarna keken we elkaar aan en zeiden: ze blijft.
De NIPT wordt gepresenteerd als een vrije keuze, maar ik vind het een keuze in gebondenheid. Het gaat vooral om Down, wat 
ik stigmatiserend vind. Je móet de uitslag 
op Down krijgen en mág e de uitslag op Edwards en Patau krijgen. Bovendien kan de NIPT veel andere afwijkingen op genetisch niveau aantonen, zoals vlinderhuid, stof-wisselingsziekten en spierziekten, die ik veel ernstiger vind dan Down. Als mensen ervoor kiezen om een zwangerschap van een kind met Down af te breken, raakt me dat. Ik vraag me af of mensen wel het juiste beeld hebben van het leven met een kind met Down. Als ik opnieuw voor de keuze zou staan, zou ik geen test meer laten doen. Ik weet nu hoe heftig het is om een zwangerschap af te breken. Natuurlijk is het verliezen van een kindje met trisomie 18 tijdens of na de geboorte ook vreselijk, maar ik denk 
dat ik me daar beter bij had kunnen neerleggen, omdat ik er dan zelf niets aan kon doen. Daar heb ik nog steeds moeite mee.”

Malou Nota (35) liet vorig jaar op eigen kosten de NIPT in België doen. Ze wilde zo veel mogelijk zekerheid na wat ze meemaakte bij haar eerste zwangerschap. Ze is 34 weken zwanger en heeft een dochter (7) en een zoon (5).

“We wilden heel graag een derde kind, maar durfden het lange tijd niet aan. Tijdens mijn eerste zwangerschap ben ik namelijk veel te vroeg – met 26 weken – bevallen van onze tweeling. Finn overleed na drie weken en Lotte is blind geworden en getraumatiseerd geraakt. Negen maanden later was ik opnieuw zwanger, maar ook die zwangerschap was verre van relaxed. Ik stond onder strenge controle vanwege mijn voorgeschiedenis, maar ik was ontzettend bang. De uitslag van de combinatietest was een kans van één op vierhonderd dat het kindje het Syndroom van Down had. Dat voelde voor mij ook als een enorm hoge kans. Maar ik kreeg geen vervolgonderzoek, omdat dit geen verhoogd risico is.
De derde keer wilde ik zo veel mogelijk rust, zo veel mogelijk risico’s uitsluiten. Hoewel ik uit eigen ervaring weet dat dit eigenlijk onmogelijk is, had ik het heel erg nodig. Ik wist dat de NIPT inmiddels beschikbaar was in België, dus nog voordat ik de uitslag van de combinatietest binnen had, had ik al een afspraak bij een ziekenhuis in Antwerpen gemaakt. 
De kosten, 415 euro, moest ik zelf betalen, maar voor mij was dit goed besteed geld.
Twee weken later kreeg ik via de mail de uitslag: alles was goed. Ik had er niet echt bij stilgestaan wat ik zou doen als de uitslag niet goed was. Dat zou ik laten afhangen van wat er aan de hand zou zijn. We hebben al zo veel zorg om Lotte, terwijl ze niet eens zo zwaar gehandicapt is. Als ik nog een kind met een handicap zou krijgen, misschien zelfs ernstiger, weet ik niet of ik dat aankan.”

Verloskundige Maaike van Leeuwen (34) heeft tijdens haar beide zwangerschappen geen enkel onderzoek laten doen. Ze zou zeker nooit voor de NIPT kiezen. Haar kinderen zijn 6 en 9 jaar oud.

“Ik was 25 toen ik voor het eerst zwanger was. Vanaf dag één van de zwangerschap voelde het als mijn kind. Hoe het ook ter wereld zou komen, het zou goed zijn. Volgens mij doen veel mensen een test omdat ze gerustgesteld willen worden, maar zelfs met een goede uitslag heb je geen garantie op een gezond kind. Er zijn nog zo veel meer dingen die mis kunnen zijn. En stel je eens voor dat je kind iets overkomt als het twee 
is, dan zeg je toch ook niet: ‘Ik doe je weer weg?’ Bij mijn tweede zwangerschap heb ik dit net zo gevoeld.

‘Als je kind iets overkomt als het twee is, zeg je toch ook niet: ‘Ik doe je weer weg?’

Ik wilde geen combinatietest laten doen, omdat ik een kansberekening nietszeggend vond. Ik zie zeker het voordeel van de NIPT, omdat die veel betrouwbaarder is, maar ook die zou ik niet laten doen. Ik wil niet voor een keuze worden gesteld die ik niet wil maken. Ook de twintigwekenecho heb ik over-geslagen. Dat vonden veel mensen in mijn omgeving onverstandig. Ik merkte dat er steeds meer druk op zwangere vrouwen komt te staan; met alle testen die beschikbaar zijn, is het bijna not done om niets te laten onderzoeken. Het is mooi dat we tegenwoordig heel veel kúnnen, maar ik denk dat je je kritisch moet afvragen of we het allemaal moeten wíllen. Zijn kinderen met een afwijking niet meer welkom? Ik veroordeel niemand die voor screening kiest, ik respecteer de behoefte van iedere zwangere vrouw om dingen te weten en er iets aan te doen. Alleen hoop 
ik wel dat ze zich goed laat informeren en een weloverwogen keuze maakt. Als verloskundige bespreek ik regelmatig de mogelijkheid van prenatale screening met zwangere vrouwen. Soms verlaten ze met nog meer twijfels mijn spreekkamer. Niet alle vrouwen staan erbij stil dat hun kind weleens een afwijking zou kunnen hebben. Of ze hebben geen idee van de impact van de keuze om wel of niet de zwangerschap af te breken. 
Ik vind het weleens jammer: we zijn zo 
risicomijdend geworden dat we onze
onbevangenheid kwijtraken.”

Elsemiek Corvers (39) liet een zwangerschap afbreken nadat bleek dat ze een kindje met het downsyndroom verwachtte. Ze had toen al een zoon (nu 6).

“De combinatietest heb ik bij mijn eerste zwangerschap overgeslagen, want ik voelde sterk dat het goed zat. Maar bij de tweede stonden we er veel minder onbevangen in, omdat we inmiddels bij mijn broer hadden gezien welke impact een gehandicapt kind heeft op een gezin. Een aantal maanden na de geboorte van zijn dochter bleek dat ze een ernstig syndroom had, waardoor ze meervoudig ernstig gehandicapt is. Ik wilde me daarom deze keer wel laten testen, om me op z’n minst te kunnen voorbereiden. Uit de combinatietest bleek dat er een verhoogd risico was op alle drie de af-
wijkingen waarop wordt getest. Met mijn nichtje in ons achterhoofd kozen we voor nader onderzoek: een vlokkentest. De gynaecoloog vertelde ons de uitslag: ‘Je bent zwanger van een kindje met Down.’ 
We hadden op dat moment geen idee wat we wilden. De informatie die we van het ziekenhuis kregen, was vooral medisch. In 
de weken daarna heb ik het internet binnenstebuiten gekeerd om een beeld te krijgen van wat ons te wachten stond. Ook praatte 
ik met een aantal ouders met een kind met Down. Hieruit kwam steeds naar voren: het 
is prachtig mooi, ik zou dit kind nooit meer willen missen, maar het komt met een prijs. En die prijs is in sommige gevallen best hoog. Niet alleen voor het kind zelf, maar ook voor het gezin. Dat heeft voor ons de doorslag gegeven om de zwangerschap af te breken. Het was een heftig proces om tot die beslissing te komen, met een lange periode van rouw tot gevolg. Ik juich de komst van de NIPT toe, omdat die veel meer duidelijkheid geeft dan de combinatietest. Bij een afwijkende uitslag heb je 
de tijd om vervolgonderzoek te laten doen en een beslissing te nemen. Ik hoop dat iedereen daar goed in wordt begeleid.”

Elsemiek richtte de stichting 
Hoe?Verder op, voor onafhankelijke informatie bij het al dan niet
voortzetten van een gewenste zwangerschap. hoeverder.info

Als je zwanger bent, kun je vanaf 
1 april 2017 voor de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) kiezen. 
Dit is een nieuwe prenatale test waarvoor je bloed wordt afgenomen. Daarin is ook DNA (erfelijk materiaal) van je baby aanwezig 
en dat DNA wordt onderzocht op downsyndroom (trisomie 21) en twee minder voorkomende afwijkingen: Edwardssyndroom (trisomie 18) en Patausyndroom (trisomie 13). De NIPT is veel betrouwbaarder dan de al langer bestaande combinatietest. En veiliger, omdat veel meer vrouwen meteen een niet-afwijkende uitslag krijgen en er dus na de NIPT minder vaak nog een vruchtwaterpunctie of vlokkentest nodig is – onderzoeken waarbij er een kleine kans is op een miskraam. Om honderd procent zekerheid te krijgen, moet je na een afwijkende uitslag nog altijd een vruchtwaterpunctie of vlokkentest laten doen. Je kunt de NIPT doen vanaf je tiende week zwangerschap en je betaalt een eigen bijdrage van 
175 euro, voor de combinatietest 
is dat 162 euro.


Dit artikel is afkomstig uit VIVA Mama 2. De editie ligt t/m 18 april in de winkel of  kan je hieronder online bestellen.

»Bestel VIVA Mama online | Klik hier «

Het bericht NIPT of niet? Vier vrouwen over hun keuze verscheen eerst op V!VA - Stoer, sprankelend en smaakvol.

Recept van de week: Libanese hummus

$
0
0

Dit Midden-Oosterse hapjes is 
perfect geschikt als je tapas gaat maken. Niets gezelliger dan een tafel vol met schaaltjes en bordjes. Vergeet de toastjes niet.

Benodigdheden (voor 4-6 personen): 300 g 
gedroogde kikkererwten (nachtje 
geweekt met een snuf bakpoeder) 
• witte tahina • 1/2 teen knoflook 
• citroensap • water • 50 g boter en 
een kleine handje pijnboompitten

Zo maak je het: Kook de kikkererwten met wat extra bakpoeder in vers water tot ze zo gaar zijn dat je ze tussen je duim en wijsvinger kunt pletten. Laat ze goed uitlekken en wat afkoelen. Doe de erwten in een keukenmachine met een flinke scheut tahina, de knoflook, wat citroensap, zout en een scheutje water. Laat de machine draaien en draaien, en proef en proef. Doe de hummus als hij perfect zijdezacht en helemaal op smaak 
is in een schaaltje en maak mooie geulen in het oppervlak. Verwarm de boter met de pijnboompitten, bak ze goudbruin en schenk de warme boter met pijnboompitten over de hummus.

Schrijvers Nadia & Merijn:  “Steeds vaker maken mensen hummus zelf, maar onthou: hummus maken is bijna een ambacht. Wij kiezen de lekkerste gedroogde kikkererwten (meestal Spaanse met van die ‘billetjes’ en een puntje), de meest zalfachtige witte 
tahina (die van onszelf) en biologische citroenen. In onze keukenmachine zit één vlijmscherp mes dat we alleen voor hummus gebruiken. En dan lang, héél lang laten draaien. Proef of er nog wat tahina, citroensap of zout bij moet en voeg zo veel water toe dat je 
hummus smeuïg, zijdezacht en enigszins wit is. Finetunen: dat is de sleutel.”

Dit recept is afkomstig uit het boek ‘Souq – tafels vol mezze’ door Nadia Zerouali en Merijn Tol (Fontaine Uitgevers €29,95). In VIVA 13 vind je ook meer van zijn recepten. De editie ligt van 29 maart t/m 5 april in de winkel of kan je hieronder online bestellen.

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht Recept van de week: Libanese hummus verscheen eerst op V!VA - Stoer, sprankelend en smaakvol.

Vette baan: Karlijn Visser is co-founder van Holistik Magazine

$
0
0

Met Holistik Magazine inspireert ze vrouwen een nog betere versie van zichzelf te worden. Karlijn Visser (30) over hoe zij met haar compagnon Evelyn van Hasselt haar (online) bedrijf runt.

Tekst Marloes Teerenstra | Foto Tom ten Seldam

Beroep: Co-founder Holistik magazine
Status: Zelfstandig ondernemer
Motto: Van de wereld een mooiere plek maken

No go “Spiritualiteit zien als een nieuw eliteding; het lijkst alsof iedereen ineens aan de ayahuasca gaat. Vraag jezelf wel af waarom je dat doet: daadwerkelijke transformatie of wil je erbij horen?”

Struggles “Dagelijks overstroomt mijn inbox en kan ik m’n dag vullen met appen. Oplossing? Niet direct op alle mails reageren en voice-apps inspreken in plaats van lange teksten tikken.”

Handige app  “De Maya-app om mijn cyclus bij te houden. 
Ik wil weten wat er in mijn lijf gebeurt, zonder dat te onderdrukken met anticonceptie.”

Key for success  “Zoek uit waar je écht happy van wordt, om vervolgens te kijken of je van die passie je werk kunt maken.”

Meer lezen over de job van Karlijn? Check de rubriek ‘Vette baan’ in VIVA 13. De editie ligt van 29 maart t/m 4 april in de winkel of kan je hieronder online bestellen.

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht Vette baan: Karlijn Visser is co-founder van Holistik Magazine verscheen eerst op V!VA - Stoer, sprankelend en smaakvol.

4x kersverse hotspots in Amsterdam

$
0
0

Amsterdam loopt over van de leuke cafeetjes, lunchtenten en clubs. Deze nieuwe mag je echt niet overslaan.

    1. The Avocado Show
      Na de maandenlange buzz is ie nu dan eindelijk open! It’s all green in deze fijne lunchtent in de pijp. Scoor dus snel een plekje op de fluwelen roze bank.  theavocadoshow.com
    2. Selma’s
      Scandinavisch tentje met 
lekkers (Fika!) uit het Hoge Noorden. De Semlor, gebakjes met slagroom, zijn absoluut to die for. selmas-food.nl
    3. Mad Fox
      30 maart opent ie: de Mad Fox. Een stylish high end club die z’n inspiratie haalt uit New York en Parijs, met privé tafels waar de champagne rijkelijk mag vloeien tot in de vroege uurtjes. madfoxclub.com
    4. Poesiat & Kater
      Amsterdam-Oost heeft nu ook z’n eigen brouwerij waar de biertjes voor je neus 
gebrouwen worden. Met fijn groot terras! poesiatenkater.nl

Benieuwd naar andere tips op gebied van uitstapjes en entertainment? Check nu onze rubriek ‘Flavours’ in VIVA 13!

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht 4x kersverse hotspots in Amsterdam verscheen eerst op V!VA - Stoer, sprankelend en smaakvol.

Kruisverhoor: ‘Een week na de breuk had ik mijn eerste verzetje’

$
0
0

Elke week deelt een lezer de avonturen van zijn of haar geslachtsdeel in woord én beeld. Deze keer: Christian | Leeftijd: 31 | Werkt als: Emballeur | Woont in: Utrecht | Relatie: Ja, sinds februari. Hij heeft een zoontje (5) uit een eerdere relatie |Aantal bedpartner: 20+ | Aantal relaties: 5, puberverkeringen niet meegerekend. De langste duurde 6 jaar | Noemt zijn penis: Lul en Willem (als in: ze wil ’m)

Wat is de huidige gemoedstoestand van je penis?

“Als je het vergelijkt met een Facebookstatus, zeg ik: blij, gelukkig en voldaan. Komt totaal geen aandacht te kort. Sinds een maand of vijf is hij weer zeer actief.”

Hoe vaak denk je aan sex?

“Heel vaak, gewoon tijdens de dagelijkse dingen. Komt ook door mijn nieuwe relatie waarin de sex verslavend goed is. Dat zet mijn gedachten op repeat: ik blijf terug-
blikken op wat er de vorige keer gebeurde. 
En als ik er even niet aan denk, krijg ik 
nog weleens een appje met: ‘Ik heb zin…’”

Hoe vaak heb je sex?

“Waar mogelijk meerdere keren per dag. Ik heb net een mindere periode achter de rug; na een relatie van zes jaar heb ik het vorig jaar uitgemaakt met mijn toenmalige vriendin, met wie ik ook een kind heb. Het was een moeilijke keuze, maar wel de juiste. Vrij snel daarna heb ik mijn rust gevonden. Als vrijgezel had ik niet elke week sex. Wel had 
ik nog geen week na de breuk mijn eerste verzetje. Een vrijgezelle vriendin van me zocht toevallig contact en dat liep op meer uit. Daarna heb ik via vrienden iemand ontmoet die een tijdje mijn ‘vaste project’ was, maar toen zij op meer aanstuurde, koos ik het hazenpad. Even heb ik wat tijd voor 
mezelf genomen, om uit te zoeken wat ik 
wilde. Na anderhalve maand niks ging ik 
op date met een collega – mijn huidige vriendin. Met haar wil ik oud worden: ze is knap, megaleuk en neemt me zoals ik ben.”

Hoe vaak masturbeer je?

“Het is een beetje alsof je naar een tof 
optreden gaat, je favoriete nummer hoort en tijdens het lekkerste deel van de track 
de muziek wegvalt, zodat je teleurgesteld thuiskomt. Oftewel: écht fijn is het nooit. 
Dus nee, de solo’s zijn niet aan mij besteed.”

Wat is de gekste plek waar je sex had?

“Niet zozeer één bepaalde plek, maar wat wel grappig was: op de middelbare school had ik een ex die me niet kon loslaten. Ze had toentertijd een vriend die er niet zo 
veel van bakte in bed. Tijdens het schoolgala waar we alle drie waren, kreeg ik een sms’je van haar: ‘Heb je eventjes voor mij?’ We zijn allebei via een andere deur naar buiten 
geglipt en naar het park gelopen om daar van elkaars diensten gebruik te maken.”

Welk cijfer zou je je bedprestaties geven?

“Een 8. Ik weet namelijk wel hoe ik een vrouw tevreden kan stellen, maar er valt nog een hoop te leren als je zoals ik tot het uiterste wilt gaan. Wat ik van bedpartners heb 
gehoord, is dat ik altijd goed voor ze zorg 
en ze met beleid hard en gepassioneerd weet te pleasen. Dat klopt, ik hou niet van eenzijdige sex. Het gebeurt geregeld dat 
zij al meerdere keren is klaargekomen 
voordat ik zelf aan mijn trekken kom.”

Welke bedpartner wil je nooit meer 
tegenkomen?

“Ik heb ooit een meisje meegenomen uit 
de kroeg. Thuis aangekomen begonnen 
we te kussen, waarbij mijn hand in haar broek verdween. Maar toen ik mijn hand 
terughaalde, kwam er zo’n vieze, penetrante 
lucht vanaf dat mijn zin in sex op slag verdwenen was. Hard misschien, maar ik heb haar naar huis gestuurd.”

Wat zou je nog willen ontdekken in bed?

“Ik zou het eerlijk gezegd niet weten, hoewel ik best van het experimenteren ben. Het 
enige waar ik me nooit aan heb gewaagd, zijn dingen met een hoog ‘Fifty shades of grey’-gehalte. Maar zeg nooit nooit. Om 
inspiratie op te doen, lijkt een bezoek aan 
de Kamasutrabeurs me wel interessant.”

Dit artikel is afkomstig uit VIVA 27-2016. Abonnee worden of een losse editie van VIVA bestellen? Klik hieronder:

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht Kruisverhoor: ‘Een week na de breuk had ik mijn eerste verzetje’ verscheen eerst op V!VA - Stoer, sprankelend en smaakvol.

Kjeld Nuis: ‘Ze zeggen dat een kind krijgen niet te combineren is met topsport, maar ik haal er rust uit’

$
0
0

VIVA gaat elke week op date met een leuke man. 
Schaatser Kjeld Nuis (27) was ooit de eeuwige tweede, 
maar had eindelijk een gouden sportjaar. En dus wilde VIVA’s Jessica maar wat graag een lesje van ’m.

Tekst: Jessica van Zanten | Foto’s: Anke van der Meer

Het is zondagmorgen vroeg, een tijd waarop menigeen zich nog een keer omdraait. Niet op de Vechtsebanen in Utrecht. Daar schalt Andre Hazes juniors ‘Leef’ door de speakers, 
gevolgd door Pitbulls ‘Fireball’. Vandaag houdt schaatsteam Lotto-Jumbo clinics voor enthousiaste schaatsfans. Jonge kids staan in een meterslange rij voor een foto en handtekening met hun favoriete schaatsers. Hectiek alom, maar Kjeld Nuis lijkt het niet te deren: hij schenkt iedereen een glimlach van oor tot oor. We spreken hem terwijl hij vóór de volgende clinic – waarbij deze journalist ook een paar rondjes gaat schaatsen met dé schaatskoning van dit moment – een paar broodjes weg hapt.

Zo poeh, wat een drukte op de vroege morgen.

“Ja, en dan ben ik ook nog eens behoorlijk brak, want ik was vannacht pas om vier thuis.”

Flink de bloemetjes buitengezet?

“Ik heb voor het eerst sinds een jaar weer eens gestapt, en heb alles door elkaar gedronken: bier, whisky, gin tonic. E�cht heel slecht. Ik kan het normaal best wel een keer laat maken, maar alcohol drinken is niet handig als je de volgende dag moet trainen. Nu is het seizoen voorbij, bijna vakantie en kan ik er echt van genieten.”

Je hebt ook wat te vieren natuurlijk: je won meerdere keren goud dit jaar.

“Het was echt een gouden seizoen. Ik hoopte dat ik eindelijk een keer wereldkampioen zou worden en nu pakte ik in Zuid-Korea zelfs twee titels in een weekend. En de wereldbekerfinale in Stavanger in maart was een mooie afsluiter, want daar pakte ik nog twee keer goud. Ik had dit vooraf niet durven dromen.”

Je had lang het stempel ‘eeuwige tweede’. Waardoor ben je in de winning mood gekomen?

“Ik train elk jaar hard en vorig jaar was ik ook fit. Maar ik denk dat ik dit seizoen een mentale stap heb gemaakt, waardoor ik zelfverzekerder aan de start sta.”

Ik las dat je naar een psycholoog bent gegaan?

“Ja. Dat ‘eeuwige tweede’ en op belangrijke momenten niet kunnen presteren knaagde aan me. D�at moest ik loslaten. 
Tijdens trainingen reed ik goed, maar bij wedstrijden kreeg 
ik dat krampachtige: ik móet en gá nu winnen. Wedstrijdspanning is heel gezond, maar ik sloeg daar soms in door.”

Doe je nu iets speciaals om rustig te worden?

“Meditatieoefeningen. Én ik ben afgelopen zomer vader geworden. In topsport kun je elk mierenneukerig dingetje zó groot maken, zo’n kleintje helpt je te relativeren. Als ik nu voor een wedstrijd op de hotelkamer lig te wachten en ik voel de zenuwen door mijn lijf gieren, facetime ik even met thuis. Dan zie ik die kleine lachen, waarna ik de baan op kan en kan knallen. Mensen zeggen weleens dat een kind krijgen tijdens je topsportcarrière pittig is of niet te combineren, maar ik haal er juist mijn rust uit. Al heb ik ook wel de luxe dat mijn vriendin thuis dubbele taken op zich neemt en ik vooral de leuke momenten meemaak, haha.”

Het hele interview met Kjeld lees je in VIVA 14. Het nummer ligt van woensdag 5 t/m dinsdag 11 april in de winkel of kan je hieronder online bestellen. Het artikel is ook te lezen op Blendle.

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht Kjeld Nuis: ‘Ze zeggen dat een kind krijgen niet te combineren is met topsport, maar ik haal er rust uit’ verscheen eerst op V!VA - Stoer, sprankelend en smaakvol.

Imanuelle Grives: ‘Ik heb mijn winterbody nog’

$
0
0

Na het succesvolle eerste seizoen van de BNN-serie ‘Vechtershart’ komt er op 9 april een vervolg, waarin Imanuelle Grives (32) en 
ex-kooivechter Marloes Coenen (36) tegenover elkaar in de ring staan. Een gesprek over fit zijn, vechten en verliezen.

Wie Actrice Imanuelle Grives (32)
Bekend van Onder andere de film ‘Alleen maar nette mensen’, de televisieserie ‘Celblok H’, ‘Vechtershart’, ‘Expeditie Poolcirkel’, ‘Flikken Maastricht’, de film ‘Tuintje in m’n hart’ en het laatste seizoen van ‘Wie is de Mol?’.
Dit doet zij nu Veel! Er staan nieuwe producties gepland waar ze nog niets over mag zeggen. Maar vanaf zondag 9 april is de actrice als Selma te zien in het tweede seizoen van ‘Vechtershart’ bij BNN op NPO3. Stay tuned.

Het is twaalf uur, lunchtijd, als we in een fotostudio in Amsterdam hebben afgesproken. Terwijl Marloes de waterkoker aanzet en iedereen van thee voorziet, pakt Imanuelle een paar plastic Tupperware-bakjes uit haar tas. “Ik moet nog even ontbijten, hoor.”

Wat heb je meegebracht?

“Dit is kokosyoghurt, echt fantastisch. Geen gluten, geen soja. Gewoon bij de Appie, wil je proeven?”

Lekker. Ben je op dieet?

“Nee, ik eet alles. Ik voel me alleen een beetje ziekig. Sinds 
vorige week heb ik last van een stevige hoest en omdat ik 
vroeger tuberculose heb gehad, ben ik dan meteen helemaal gestrest. Ik moet dus weer even extra goed voor mezelf zorgen.”

Hoe doe je dat?

“Bewuster met m’n lichaam bezig zijn.”

Heb je jezelf flink moeten afbeulen voor ‘Vechtershart’?

“Enorm. Maar de serie is alweer een aantal maanden geleden opgenomen. Daarna verrekte ik m’n kniebanden, dus nu ben ik helemaal uit m’n sportritme. Ik zit nog in mijn winterbody, haha.”

En dat houdt in?

“Plus vier kilo en een stuk minder droog. Maar dat vind ik niet erg. Ik heb het constant koud, ik heb zelfs nu nog een thermoshirt aan, dus die paar kilo erbij had ik mezelf afgelopen maanden toegestaan.”

Ga je toewerken naar een ‘zomerlijf’?

“Ja, met een paar simpele, makkelijke veranderingen in mijn 
dieet. Mijn tip om summerproof te worden: voeg aan alles 
gestoomde groente toe. Bij de toko kun je een bamboemandje halen. Dan doe je een centimeter water in een pannetje, bamboemandje erin, lekkere groentjes erop en binnen vijf minuten ben je klaar. Bij mij werkt dit zó goed.”

Hoe blijf je verder in shape?

“Ik moet echt weer gaan sporten. Dus binnenkort ga ik een lesje sparren, als een kickbokser tekeer: lekker!”

Marloes: “Je ziet er nu al mooi uit, Ima. Je benen en armen zijn echt gespierd hoor.”

Imanuelle: “Nou, dank je wel.”

Marloes, hoe voel jij je?

“Ik voel me momenteel niet gezond. Kijk, m’n armen zitten 
helemaal onder de uitslag.”

Hoe komt dat?

“Door alle emoties van afgelopen maand.”

Op 4 maart heb je in Amerika na ruim zestien jaar je 
carrière als MMA-vechter afgesloten. Waarom nu?

“Ik besefte dat het niet meer ging. Ik heb mijn lijf kapotgemaakt. Op mijn 21e kreeg ik pfeiffer en tegelijkertijd last van spasme. Na elke training kwam ik uitgeput thuis, ging op de bank liggen en kreeg stuiptrekkingen. Ik hyperventileerde en maakte er ook geluid bij. Een neuroloog dacht dat ik Gilles de la Tourette had, maar andere artsen spraken dat weer tegen. Ik heb het volledige medische en alternatieve circuit gezien. Sportartsen, neurologen, acupuncturisten: allemaal hebben ze testen gedaan. Er kwam niks uit. Totdat ik bij een neuropsycholoog kwam die een oud-bokser was. ‘Je bent overtraind, al tien jaar,’ zei hij. Het was 2012, en rust was de enige remedie.”

Toch ging je nog vijf jaar door.

“Ja. Ik trainde terwijl ik moe was, moest tijdens wedstrijden 
regelmatig bijna overgeven in de kooi. En ik was steeds bang 
dat ik een shakeaanval zou krijgen. Maar ik ging gewoon door, want dat had ik besloten. Elke dag werd ik misselijk wakker. 
Mentaal heb ik een paar keer echt diep gezeten. Ik dacht: als 
het nu voorbij zou zijn, is het prima. Niet omdat ik depressief was, het was gewoon totale uitputting.”

Imanuelle: “Heftig man.”

Marloes laat een litteken zien bij haar rechteroor. “Vier jaar geleden kreeg ik een gezwel in mijn speekselklier. Ik denk zelf dat dat is gekomen doordat ik al die jaren mijn lichaam pushte om toch door te gaan, terwijl het zo kapot was.”

Je hebt hier nooit over gesproken.

“Ik kon en mocht mijn emoties niet tonen. Vechten was voor mij het mooiste wat er was. Als andere vechters wisten wat er écht in mij omging, dan zouden ze me pakken op m’n zwakke plek. Dus bleef ik in stilte afwachten op een pilletje en hoopte dat het overging.”

Het hele interview met Imanuelle lees je in VIVA 14. Het nummer ligt van woensdag 5 t/m dinsdag 11 april in de winkel of kan je hieronder online bestellen. Het artikel is ook te lezen op Blendle.

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht Imanuelle Grives: ‘Ik heb mijn winterbody nog’ verscheen eerst op V!VA - Stoer, sprankelend en smaakvol.


Reykjavik volgens een local

$
0
0

Elke week deelt een local haar beste tips over de plaats waar zij woont.  

Mariska Moerland (29) woont sinds drie jaar in Reykjavik en werkt als reisadviseur.

Tekst Sanne Eijkelestam

Wat is de place to be in 
Reykjavik?

“Het centrum, daar is altijd wat te doen! En in een halfuurtje rijden zit je al tussen 
de bergen en de oceaan. Dan lijkt de bewoonde wereld 
heel ver weg.”

In welke wijk woon je?

“In 101, downtown Reykjavik. Het wordt ook wel de hipsterwijk genoemd. De winkelstraat Laugavegur en de kerk Hallgrímskirkja liggen op een steenworp afstand van mijn huis. Alles wat leuk is, is voor mij eigenlijk wel te belopen. 
I love it!”

Wat doen hippe Reykjavikkers het liefst?

“Koffiedrinken in tentjes als 
C is for Cookie, Stofan en Reykjavík Roasters. De clubs Paloma en Húrra zijn hot. En op zondagochtend zit iedereen in Prikið voor een hangover brunch.”

Wat doe jij het liefst in het weekend?

“Naar de botanische tuin, een van mijn favo spots. En ik ga graag naar het zwembad, lekker socializen in de jacuzzi. 
Tegen een weekendje weg zeg ik ook geen nee. Bijvoorbeeld naar de stad Akureyri in het noorden, richting fjorden.”

Wat is de beste manier 
om je te verplaatsen in 
de stad?

“In het centrum lopend, daarbuiten op de fiets. Het grootste deel van het jaar dan. IJslanders hebben vaak enorme auto’s. Die heb je in de stad niet echt nodig, maar daarbuiten komen ze wel goed van pas.”

Hier spot je celebs

Grillmarkaðurinn: fancy restaurant, Jamie Oliver heeft hier 
gegeten. De gerechten worden gemaakt van lokale ingrediënten van IJslandse boeren. En bereid op een superhete custom-grill 
met een temperatuur tot 1200 graden. Grillmarkadurinn.is 

Het leukste restaurant

Vinyl: hip, groovy vegan eetcafé in Hverfisgata. Naast goeie lasagne en lekkere cappuccino’s verkopen ze er lp’s en staat er een toffe dj te draaien. Elke vrijdag is het Sushi Friday. Visitreykjavik.is/kaffi-vinyls 

Een blogje om

Wonen in IJsland: Mariska’s eigen 
blog over het wel en wee van wonen 
in Reykjavik. Met tips, mooie (reis)foto’s en voorbeelden van lokale snacks en specialiteiten. Woneninijsland.wordpress.com 

Nordic shoppen

Kolaportið: overdekte markt waar je typisch 
IJslandse snacks, truien en souvenirs voor een leuk prijsje op de kop kunt tikken. Kolaportid.is 

Cocktails

Apotek: betekent apotheek. Je bestelt hier dan ook cocktails met namen als ‘placebo’ en ‘pijnstillers.’ Must try: Black Cherry Bijou. Apotekrestaurant.is

Nadeel: door de hoge belasting betaal je zo € 16 voor een cocktail en € 7 voor een biertje. Gelukkig houden ze in deze stad van happy hour…

Meer tips van Mariska? Check VIVA 14! De editie ligt van woensdag 5 t/m dinsdag 11 april in de winkel of kan je hieronder online bestellen. Het artikel is ook op Blendle te lezen.

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht Reykjavik volgens een local verscheen eerst op V!VA - Stoer, sprankelend en smaakvol.

De Badjas: Grote druk

$
0
0

Ze ontdoet zich van haar kleding alsof ze gefilmd wordt. Langzaam en verleidelijk speelt ze met een fictieve camera. Haar 
lichaam kronkelt, maar haar ogen blijven staren in de lens die ik niet zie. Bijna naakt, op handen en knieën kruipt ze als een krolse poes over mijn bed. Ze wil zichzelf presenteren, laten zien. In haar show van verlangen en verleiding is het haar zwart kanten hipster die mijn aandacht trekt. De vorm van haar billen is mooi en rond. Haar hipster accentueert perfect haar billen, die in verhouding te groot zijn voor haar kleine lichaam. Die billen, daar wil ik in, dat is mijn doel.

Ik had haar ontmoet in een kroeg in West. Eén blik was voldoende. Wij zouden, nee moesten, het bed delen. We hadden een 
relaxte avond met haar vriendinnen en mijn vrienden. Vlak voordat ze vertrok, vroeg ik haar nummer. Ze pakte mijn telefoon en toetste het in. “Als jij het doet, gaat het vast niet goed.” Ze had gelijk, ik was dronken. Heel dronken. Zacht gaf ze me een kus en liep naar buiten.

Ik dacht alleen maar: wat als 
bekend wordt dat ik ’m niet meer 
omhoog krijg?

De afspraak, een week later, was snel geregeld. Ze wist dat ik De Badjas was, het was ter sprake gekomen tijdens onze eerste ontmoeting. Ze had voor onze eerste date ook al enkele columns gelezen. Die had ze met haar vrienden besproken en zij hadden daar een bepaald beeld bij gevormd. Ze vond het spannend. Ze had verwachtingen op basis van de columns. Dit deelde ze met me tijdens onze date in de stad, om de hoek van mijn appartement.

Alle verhalen die ik hier met jullie heb gedeeld, waren spontaan ontstaan. Niets was geënsceneerd. Het gebeurde gewoon. Deze vrouw, die een show gaf in mijn bed, vond dat er iets heftigs moest gebeuren. Daarvoor zou ze alles uit de kast trekken. Geen verleidingsvorm liet ze ongemoeid. Terwijl ze haar best deed, dacht ik alleen maar: doe alsjeblieft eens normaal. Dit is niet wie je bent. Maar zo zelfverzekerd als die gedachte ook was, zo onzeker bleek mijn lul te zijn. Die avond kwam ik er (weer eens) achter dat je niet alleen neukt met je pik, maar ook met 
je hoofd. Door haar verwachtingen voelde 
ik een bepaalde druk om te presteren. Ik bedoel, ze lag toch met De Badjas in bed. Die geile, neukgrage gast, die vol lof schrijft over zijn eigen grote sexprestaties. En voordat ik het wist, zat de volgende zin als een langspeelplaat die oversloeg vast in mijn hoofd: wat als ik niet kan presteren? Dit was het 
begin van het einde. Wat als bekend wordt dat ik, De Badjas, ’m niet meer omhoog kan krijgen. Het werd een ongemakkelijke nacht. Zij voelde zich onzeker en kut, en benoemde het. Ik voelde me onzeker en zei dat ik gewoon moe was. Deze keer geen heftige sexscènes, geen ongeremde geilheid. Maar een slappe lul, passend bij mijn slappe excuus.


De Badjas is een bewust naamloze schrijver uit Amsterdam, die elke week over zijn sexavonturen vertelt.

Lees ook:

Maak kennis met De Badjas: ‘Op sexgebied is iedereen ervaringsdeskundige, alleen schrijf ik het op’
De Badjas: De kasteelvrouw
De Badjas: Een pro
De Badjas: Verpest
De Badjas: Een vieze vette hap
De Badjas: Financieel onafhankelijk
De Badjas: Onbeschermd
De Badjas: Verliefd
De Badjas: Op de dansvloer
De Badjas: Op de dansvloer – deel 2
De Badjas: Sex met je ex
De Badjas: De dokter
De Badjas: Haar verhaal
De Badjas: Bekijks
De Badjas: Nachtcontacten
De Badjas: Respectloos einde
De Badjas: Het potentiële trio
De Badjas: Stil verlangen

Het bericht De Badjas: Grote druk verscheen eerst op V!VA - Stoer, sprankelend en smaakvol.

Fleurs column: Onverwachte post

$
0
0

Er lag een brief op de mat. Van de gemeente. Ik deed wat ik altijd doe als er een brief van de gemeente op de mat ligt: zuchten. De ervaring leert dat een brief van de gemeente in mijn geval meestal een parkeerboete betreft. Al zit er soms ook iets leuks bij, zoals een hartelijke uitnodiging voor een informatieavond over grondwater. Dat trof, want toevallig is grondwater een grote passie van me. Ik bleek geluk te hebben. Het was een brief van niemand minder dan de burgemeester.

‘Beste heer, mevrouw’, las ik. ‘U woont in een levendige wijk waar veel gebeurt. Leuke dingen, maar 
ook minder leuke.’ Een rake binnenkomer. Ik woon inderdaad in een 
levendige wijk waar veel dingen gebeuren. Dat heb je al snel in een wijk waar ook andere mensen wonen. Pin me er niet op vast, maar ik heb zo’n vermoeden dat er meer wijken in het land zijn waar er onverhoopt dingen gebeuren. Leuke en minder leuke. Je wilt het niet, maar ze gebeuren gewoon, die dingen.

Ik zag mezelf al 
patrouilleren door de wijk, de schrik van 
iedere buurtcrimineel

‘Ik heb zorgen over uw woonomgeving,’ ging de 
burgemeester verder. Zorgen? Dankzij mijn woonomgeving hangt de burgervader met de handen in het haar boven een 
whisky? Dat kon toch niet de bedoeling zijn. Ik keek door het raam naar buiten. De zon scheen, de knoppen aan de bomen konden elk moment openbarsten, overbuurman Elvis startte luidkeels zingend zijn brommer en mijn buurmeisje droeg een mandje knuffels en zwaaide naar hem. Geen tafereeltje dat een burgemeester uit zijn slaap zou houden, leek me. Maar dat is dus precies het probleem. Want: ‘Niet alles is zichtbaar, maar de wet wordt in uw buurt regelmatig overtreden. Dan kunt u denken aan illegale kamerverhuur, de brandveiligheid van woningen of criminaliteit zoals hennepteelt, illegaal gokken en drugshandel.’

Ik keek weer naar buiten. Er lag een kat op het dak van een auto, die uitgebreid geaaid werd door een langslopende puberjongen. Al die jaren dacht ik dat ik in een gewilde, gezellige volksbuurt woonde. Maar neen, schijn bedriegt. Ik woon in een favela met een vernislaag van schattige geveltjes. Nooit 
geweten. En zo’n burgemeester zal het wel weten, vanuit zijn royale ambtswoning in een wijk waar nooit eens dingen, leuke noch minder leuke, gebeuren.

De vraag was nu: hoe trekken we deze wijk vol schorriemorrie uit het slop? Hier had de burgemeester gelukkig ook zo z’n ideeën over. ‘Ik wil u vragen ons te helpen bij de aanpak. U kunt onze oren 
en ogen in de wijk zijn en melden wat u opvalt.’ Voor de volledigheid had de burgemeester er een kloeke folder met een hele rij kliknummers bij gedaan.

Ik zag mezelf al patrouilleren door de wijk. Cagney, Lacey, Law en Order ineen. De oren en ogen van de burgemeester, de schrik van iedere buurtcrimineel. Geen 
illegale kamerverhuurder, brandonveilige woning, hennepteler, gokker of drugshandelaar zal nog langer veilig zijn, en in de buurt zullen voortaan alleen nog léuke dingen 
gebeuren.
Maar ik ben daar gek, zeg. Ik zou er alleen maar zorgen over mijn 
woonomgeving van krijgen.


VIVA-journalist Fleur Meijer (35) schrijft over haar dagelijkse strubbelingen. Elke week lees je Fleurs column in VIVA.

Lees meer columns van Fleur:

Hallo
Boodschappen
Nomen est omen
Stukje experience
Woorddiarree
Slijpen
Winaars van de nacht
Antwerpen
God en Elvis
Bedankt, rossige clown
Der club
Henk
Jazz
Weemoed
Schnapps und tabletten
Freelancen

Het bericht Fleurs column: Onverwachte post verscheen eerst op V!VA - Stoer, sprankelend en smaakvol.

Recept van de week: Courgettebootjes uit de oven

$
0
0

Je hoeft heus niet elke dag veganistisch te koken. Een paar keer per week de dieren sparen en voor groen gaan, is prima en goed voor je lijf  Wat dacht je van deze heerlijke courgettebootjes uit de oven?

Benodigheden voor 4 personen: mengkom •  oven •  6 kleine courgettes •  2 koppen gekookte quinoa (260 g) •  4 kleine tomaten, in blokjes •  1 grote handvol olijven, ontpit en in stukjes •  zwarte peper •  zeezout en Italiaanse kruiden •  olijfolie (optioneel) •  notenkaas •  paneermeel •  enkele blaadjes vers basilicum

Halveer de courgettes in de lengte en hol de helften uit met een lepel tot op een centimeter van de wand. Gooi het vruchtvlees van de courgette zeker niet weg; je kunt het eventueel invriezen en later verwerken in een soep, saus of groentestoofpotje. Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng de quinoa met de blokjes tomaat en olijven. Breng op smaak met peper, zeezout, Italiaanse kruiden en eventueel wat olijfolie. Vul de courgettehelften met het mengsel. Werk af met enkele toefjes notenkaas en eventueel wat paneermeel. Zet de courgettes 10 min. in de voorverwarmde oven, totdat de kaas begint te kleuren. Dek de courgettes daarna af door er bijvoorbeeld een bakplaat boven te schuiven, zodat de notenkaas niet kan verbranden. Laat nog 10 min. verder garen. Werk af met basilicum en serveer eventueel met een eenvoudige salade.

Tip van schrijfster Julie: “Met deze courgettebootjes waan ik me altijd even terug in de tijd, toen gevulde groenten nog hip waren. Ze zijn supereenvoudig om te maken en heel toegankelijk. Heb je geen notenkaas in huis? Deze courgettebootjes smaken ook heerlijk met verse, zelfgemaakte hummus, pesto of zonder iets erop.”

Dit recept is afkomstig uit het boek ‘Easy vegan met Julie” door Julie van Kerchove (Uitgeverij Lannoo €24.99). In VIVA 14 vind je meer van haar recepten. De editie ligt van 5 april t/m 11 april  in de winkel of kan je hieronder online bestellen. Het artikel is ook te lezen op Blendle. 

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht Recept van de week: Courgettebootjes uit de oven verscheen eerst op V!VA - Stoer, sprankelend en smaakvol.

4x hotte stadstuinwinkels

$
0
0

De plant is koning in deze vier hotte stadstuinwinkels.

  1. Wat je wild
    Bij het Amsterdamse Wildernis weten ze wat de hipste planten zijn, verkopen ze naast groen ook toffe accessoires én kun 
je gezellig een bakkie doen. 
Bilderdijkstraat 165 F, 
wildernisamsterdam.nl
  2. Plant uit het asiel
    Naast alle green goodies die hier te koop zijn, is Plantaardig in Middelburg een plantenhotel. Verder kun je er planten waar je genoeg van hebt naartoe brengen of juist een asielplantje kopen. 
Zusterstraat 10, plantaardigmiddelburg.nl
  3. Cityjungle
    Oerwoud is een groene oase in Den Bosch. Je krijgt hier 
volop inspiratie over alles wat groeit en bloeit. Naast planten hebben ze ook een groen 
health café. 
Vughterstraat 84, oerwouddenbosch.nl
  4. Balkon in bloei
    Ook zonder tuin kun je 
meedoen aan de groentrend, maar hoe fleur je zo’n kaal 
betonblok op? Bij Balkonie in Amsterdam zijn ze balkonexperts en hebben ze alles 
om de boel op te leuken. 
Jan Evertsenstraat 90, debalkonie.nl

Benieuwd naar andere tips op gebied van uitstapjes en entertainment? Check nu onze rubriek ‘Flavours’ in VIVA 14! Het nummer ligt van 5 tot en met 11 april in de winkels of kun je hieronder online bestellen. Flavours is ook te lezen op Blendle.

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht 4x hotte stadstuinwinkels verscheen eerst op V!VA - Stoer, sprankelend en smaakvol.

Viewing all 2509 articles
Browse latest View live