Quantcast
Channel: Magazine Viva – V!VA – Niets te verbergen
Viewing all 2509 articles
Browse latest View live

Milena: ‘Al mijn verdriet om de breuk met Robert heb ik eruit gesext’

$
0
0

Elke week geven we je een kijkje in iemands liefdesleven in VIVA’s rubriek ‘De status’.

Milena (32) haalt na een in de sleur geraakte relatie haar sexachterstand in

Tekst: Lydia van der Weide

“Het begon zo spetterend met Robert. 
Ik gebruik dat woord niet zomaar; bij 
hem ontdekte ik voor het eerst dat ik kon squirten. We deden het overal, in alle standjes denkbaar. Wat waren we verliefd. Maar dat was acht jaar geleden. Langzaam sloop de klad in ons sexleven. We waren 
allebei zo druk met onze carrières en onze vriendenclub dat we het niet in de gaten hadden. Lange vrijpartijen werden vluggertjes, tot het er zelfs in het weekend 
niet meer van kwam. Dat ik dertig werd 
en me realiseerde dat ik in een relatie zat waarin nog hooguit eens per maand gesext werd, schudde me wakker. Maar toen bleek het te laat. Ik had een hoop alcohol nodig om nog zin te maken en Robert stond ook niet te springen. ‘Ik denk dat ik gewoon 
een laag libido heb,’ beweerde hij. Gelul: 
hij bleek elke avond porno te kijken. Hij 
had dus wel zin, maar niet meer in mij.
Met mijn verstand snapte ik dat, ik was zelf ook op hem uitgekeken, maar gevoelsmatig vond ik het heel vernederend. Nog voor het definitief uit was, ben ik gaan daten. Ik snakte naar bevestiging. Naar iemand die uitstraalde dat hij me mooi vond en me 
wilde verslinden. Die bleek simpel te vinden. Een profiel op Tinder, een half uurtje swipen en ik had beet. Voor de vorm deden we een drankje in de kroeg. Toen zijn we naar zijn huis gegaan. Hoe hij heette, ik weet het 
niet meer, wel herinner ik me de tinteling die zijn warme mond teweegbracht. Met hoeveel fun ik mijn benen om zijn nek legde en weer echt overspoeld werd door lust. 
Ik pakte het niet fraai aan, ik ben de hele nacht gebleven zonder Robert iets te laten weten. Toen ik de volgende dag thuiskwam, was hij zijn spullen al aan het pakken. Maar mijn zelfvertrouwen groeide met de dag. Ik had de ene na de andere match en zat avonden te chatten. Met vier, vijf mannen tegelijk, die allemaal op verschillende manieren boeiend waren. Op vrijdag lag ik bij de een in bed, op zondag bij een ander. Ze zeggen wel eens dat meditatie een goede manier is om te ontstressen, ik doe het liever op mijn manier.

Al mijn verdriet om de breuk met Robert heb ik eruit gesext. Telkens als 
ik hem miste, toch even twijfelde, dacht ik: maar een leven zonder sex ís geen leven. Tenminste niet een leven dat ik wil, niet voordat ik met een rollator loop. Ik besef dat ik jaren als een uitgedroogd besje heb geleefd. Begrijp me goed, lepeltje lepeltje slapen is knus, maar een mens fleurt op van een stevig potje neuken. Ik heb nu een paar vaste booty calls. En als ik meer spanning wil, swipe ik er weer een tijdje op los. Veroveren blijkt een kick, al valt het in bed 
soms tegen. Ach, dan bel ik de avond erna een van mijn scharrels, die wél weten wat ze doen.”

Dit artikel is afkomstig uit VIVA 50. Abonnee worden of een losse editie van VIVA bestellen? Klik hieronder:

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht Milena: ‘Al mijn verdriet om de breuk met Robert heb ik eruit gesext’ verscheen eerst op VIVA - Niets te verbergen.


Tessa en Merel van 
The Green Happiness: ‘Een man die elke dag patat eet, is geen goeie match’

$
0
0

Normaal gesproken drinkt VIVA een drankje met een leuke man. Deze week gaan we aan het sap met Tessa Moorman (26) en Merel von Carlsburg (27), de vrouwen achter The Green Happiness.

Interview Tom Springveld | Foto’s Anke van der Meer

Van een spraakmakend interview in het NRC tot het tafelgesprek bij ‘RTL late night’ en de oorwassing van Arjen 
Lubach: vorig jaar waren Tessa en Merel ineens overal. Hun bedrijf groeide als kool, maar de blonde diëtisten kregen 
ook harde kritiek. Het succes van hun methode zou gebaseerd zijn op angst voor normale voeding. Hoog tijd om met Tessa terug te blikken. En waar kunnen we dat beter doen dan bij Bar & Kitchen Meatless District, het Amsterdamse walhalla voor veganisten? De zwangere Merel is nog op kantoor, druk met het lanceringsfeestje voor hun derde Green Happiness-receptenboek, en schuift later aan.

Jullie hebben veel te verduren gehad dit jaar. Heeft jullie vriendschap het overleefd?

“Gelukkig wel, want we zijn al sinds de introductieweek van de hbo-opleiding voeding en diëtetiek vriendinnen. Nadat Merel was afgestudeerd, een halfjaar na mij, zijn we samen orthomoleculaire 
geneeskunde gaan doen. Daar maakten we niet alleen elkaar superenthousiast, maar werden ook anderen enthousiast van onze ideeën. Ik werkte als zelfstandig diëtist en Merel was druk met onlinerecepten. Toen dachten we: hier kunnen we samen iets veel leukers van maken.”

Wat voor jaar was 2016?

“The Green Happiness is superhard gegroeid. Merel en ik hebben veel geleerd: hoe we een boek moeten schrijven, hoe we een bedrijf moeten leiden, maar ook hoeveel impact onze uitspraken kunnen hebben. Na het interview met het NRC werden we overvallen door alle aandacht. In de media en op social media. Die paar dagen waren echt een roller coaster. We wisten niet zo goed waar we wel en niet op moesten reageren. Uiteindelijk hebben we besloten ons verhaal te doen in een blogpost op onze website zonder op al het commentaar in te gaan. Anders blijven de reacties komen.”

Het lijkt alsof jullie vrij onverstoorbaar zijn doorgegaan.

“Het kon ons echt wel wat schelen, hoor. We denken nu beter na over wat we op papier zetten. Los van alle gekte; wat is nou eigenlijk onze missie? Er is veel verwarring over wat goede voeding is, maar de basis van alle adviezen is hetzelfde: eet minder bewerkte producten, minder vlees en meer groenten en fruit. Het wordt lastig als mensen met dezelfde missie elkaar gaan bekritiseren op nuances. The Green Happiness is natuurlijk ons kindje. Als 
iemand daar iets naars over zegt, is dat niet leuk. Tegenover één negatieve reactie staan gelukkig tien positieve. We krijgen zó veel leuke berichtjes van mensen die zeggen dat ze zich beter voelen, zijn afgevallen of meer energie hebben.”

Hoe ziet je leven eruit naast The Green Happiness?

“Ik begin m’n dag chill met een beetje meditatie en ademhalingstechnieken. Dan maak ik een smoothie en ga ik 
douchen. Ik ben niet zo van het snoozen en zet m’n wekker het liefst een uur vroeger dan nodig. Sinds ik anders ben gaan eten, slaap ik beter en word ik ’s ochtends frisser wakker. De laatste twee jaar heb ik wel minder privéleven dan daarvoor. Ik ga geregeld naar yoga, maar moet daar ook weer meer tijd voor maken. Verder ga ik graag uit. Katjelam word ik niet meer, wel een beetje aangeschoten. Ik vind het ’t leukst om ergens te gaan dansen. Op twee wijntjes kan ik al helemaal losgaan.”

Het hele interview met Tessa en Merel van The Green Happiness lezen? Check VIVA 2. De editie ligt nu in de winkel of kan je hieronder online bestellen.

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht Tessa en Merel van 
The Green Happiness: ‘Een man die elke dag patat eet, is geen goeie match’ verscheen eerst op VIVA - Niets te verbergen.

Sparen of spenden: hoe ga jij met geld om?

$
0
0

Terwijl de een permanent z’n hand op de knip houdt, is de rekening van een ander al leeg voordat het salaris is gestort. Deze week ligt het budgetnummer van VIVA in de winkel, waarin je kunt genieten van sappige money confessions. De redactie doet voor de gelegenheid een boekje open over haar uitgavenpatroon.

Tekst Jessica Sindelka
Beeld iStock

Katy (27), content creator
“Ik heb met mijn vriend afgesproken dat ik een maand lang niet mag shoppen. Nu we samenwonen, ziet hij al mijn (online) aankopen, dus ik moét me er wel aan houden. Maar ja, als ik dan net een paar leuke dingen geshopt heb, krijg ik alleen maar meer zin om te kopen. Ik heb soms wel een beetje een gat in m’n hand, maar ik kan ook heel zuinig zijn. Dan neem ik lunch mee naar werk en zorg ik dat ik niet in de buurt van winkels kom. Een overvolle kledingkast heb ik overigens niet, ik zet regelmatig dingen op Marktplaats of ik ga naar de IJ-hallen in Amsterdam om te verkopen. ‘

Sanne (25), digital manager
“Iemand zei ooit tegen mij: spaar geen geld, spaar herinneringen. Dat klinkt misschien cliché, maar hier ben ik het zó mee eens. Vakanties, etentjes, uitjes: dingen doen, daar gaat bij mij het meeste geld naartoe, en kleding natuurlijk. Leuk hoor, een torenhoge spaarrekening, maar als je morgen onder een auto komt, heb je er niets aan. Kun je er maar beter van genieten, toch? Toch spaar ik braaf elke maand een vast bedrag, voor onvoorziene uitgaven. Voor 2017 staat het kopen van een huis op de planning, en da’s best een dure grap. Dus ook dan komt die spaarrekening goed van pas.”

Eline (25), content creator
Ik hou in een Excel-bestand al mijn inkomsten en uitgaven bij. Sommige vrienden vinden dat overdreven, maar ik creëer daarmee overzicht voor mezelf. Aan de hand daarvan kan ik weer een budget voor de maand erna bepalen. Eigenlijk doe ik gewoon en beetje boekhouding voor mezelf, haha. Sparen gaat me wel goed af, maar eigenlijk zou ik het meer willen doen dan ik al doe. Gelukkig heb ik nog nooit rood gestaan. Bij grote uitgaven, zoals bijvoorbeeld een nieuwe laptop, is het wel relaxed dat, ook al ben ik 25, mijn ouders vaak nog wel een kleine lening willen afsluiten. Wat ik wel nog graag zou willen leren, is hoe ik goedkoop en slim kan reizen. Sommige mensen, zoals collega Daphne, zijn daar een ster in.”

Daphne (25), fotograaf en content creator
“Ik ben best wel een control freak en wil vaak weten waar ik aan toe ben. Maar als het op gelduitgaven aankomt, kijk ik nooit achterom. Kleding, make-up, gezichtscrèmes en lekker eten zijn mijn grootste valkuilen. Ik word al misselijk als ik denk aan mijn maandelijkse uitgaven. Gelukkig verkoop ik ook regelmatig spullen online en op de vlooienmarkt. In 2017 wil ik duurzamer en zuiniger leven.”

Patricia (25), commercieel trafficer
“Ik ben heel zuinig. Tegen het gierige aan, zeg maar. Wat ik ook doe of waar ik ook ben, ik ben altijd op zoek naar dealtjes. Een echte Groupon-eter. Mijn ultieme tip: waar je ook naartoe gaat, Google altijd even ‘kortingscode’ en de naam van het evenement/restaurant. Verder koop ik gewoon niets wat ik niet nodig heb. Zo heb ik al drie jaar dezelfde iPhone. Waarom zou ik hem wegdoen als hij nog werkt? Alleen vakanties zijn een uitzondering. Die heb je nodig om te relaxen en daarna weer geld te kunnen verdienen.”

Fiona (23), content creator
“Ik kan altijd wel een reden vinden om te shoppen. Op dat punt ben ik net Rebecca Bloomwood uit ‘Confessions of a shopaholic’. Rotweek? Shoppen als troost. Topweek? Winkelen om het te vieren. Hetzelfde geldt voor mijn aankopen: als ik in een shopbui ben, kan ik alles verantwoorden. Zijn die schoenen eigenlijk te duur? Maar ze staan zo mooi bij mijn nieuwe jas. En bij dat jurkje dat ik nog wilde kopen. En bij mijn oude jas! Zie je, multifunctioneel. Helemaal het geld waard.”

Het budgetnummer van VIVA ligt deze week in de winkel. Online bestellen of lezen op Blendle kan ook.

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht Sparen of spenden: hoe ga jij met geld om? verscheen eerst op VIVA - Niets te verbergen.

Recept van de week: Risottoburger

$
0
0

Doodzonde, dat een derde van ons eten in de biobak belandt. Dat vindt ook VIVA400’s Daisy Scholte. Met haar recyclerecepten tover je de restjes van vandaag om tot tophap 
voor morgen. Zoals deze risottoburger.

De burger is een favorietje van Daisy: “Dit is een van mijn favo 
restjesrecepten. Ik vind dit zó lekker 
dat ik eigenlijk alleen maar risotto eet 
om de volgende dag deze burgers te 
kunnen maken.”

Benodigdheden (voor 2 burgers): 1 ei • 20 g bloem • 200 g restjes risotto • 5 el broodkruimels of 
paneermeel • 2 el olie • 2 broodjes • handje sla • naar keuze: saus en garnering

Zo maak je het: Klop het ei in een bakje en zet apart. Kneed de bloem door de risotto en giet er steeds een beetje ei bij. De risotto moet plakkerig genoeg zijn om er burgers van te kneden. Is de risotto te nat? Doe er 
dan een beetje bloem bij. Als de risotto 
te droog is, voeg je nog wat ei toe. Vorm van het risottomengsel twee stevige 
ballen en druk ze voorzichtig plat tot je mooie burgers hebt. Druk eventueel de zijkanten nog even aan. Verhit de olie in een koekenpan. Dip de burgers aan beide kanten in de broodkruimels en bak ze goudbruin. Serveer de risottoburgers op een broodje met wat sla en eventueel een saus en garnering die past bij de smaak van de risotto.

Meer recepten van Daisy vind je in haar boek ‘Lekker koken met restjes’ (vanaf februari verkrijgbaar, reserveer ‘m alvast hier) en in VIVA 2. Deze editie ligt nu in de winkel of kan je hieronder online bestellen.

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht Recept van de week: Risottoburger verscheen eerst op VIVA - Niets te verbergen.

Anna: ‘Ik ben weleens in slaap gevallen tijdens het beffen’

$
0
0

Elke week deelt een lezer de avonturen van zijn of 
haar geslachtsdeel in woord én beeld. Deze keer: Anna (30), werkt in de media en woont in Amsterdam. Relatie: Nee, single sinds 2 jaar. Aantal bedpartners: 30. Aantal relaties: 3, waarvan de langste 6 jaar duurde. Noemt haar vagina: gewoon kut.

Wat is de huidige gemoedstoestand van je vagina?

“Die heeft goeie zin, is levenslustig. Ze is 
erg zeker van haar zaak, soms meer nog 
dan ik zelf. Aan het eind van een avond is 
ze weleens de winnaar als ik twijfel of ik 
iemand mee naar huis zal nemen of niet.”

Hoe vaak heb je sex?

“Gemiddeld eens per maand. Ik heb nu geen vaste bedpartner. Wel ben ik de afgelopen twee jaar losgegaan in het uitgaansleven. Dat heeft me veel gebracht: ik heb sex op veel nieuwe manieren ervaren. Een paar keer heb ik wat langer met iemand gedatet, maar ik werd niet verliefd. Een periode vrijgezel zijn is goed voor een mens. Het is heel vrij, ik geniet er steeds meer van. Warmte en intimiteit kun je ook bij een onenightstand vinden. En het is leuk en spannend. Maar vaak ook leeg de ochtend erna. Uiteindelijk 
is sex fijner met iemand die je goed kent en op wie je gek bent.”

Hoe vaak masturbeer je?

“Ik denk drie of vier keer per week. In bed, of soms onder de douche. Is dat vaak? Nadat mijn relatie uitging, is mijn sexdrive enorm toegenomen. De sex met mijn ex was na zes jaar niet meer je van het, ondanks onze 
sterke klik. Ik had er bijna nooit zin in, begon te denken dat er iets mis was met me. Na die relatie ben ik gestopt met de Nuvaring als anticonceptie en nam mijn zin in sex met vijfhonderd procent toe. Ik weet niet of dat alleen kwam door het stoppen met die ring. Ik was natuurlijk ook weer vrijgezel. In de 
afgelopen twee jaar heb ik periodes gehad dat het minder met me ging, maar dat had gelukkig weinig invloed op mijn libido.”

Op wat voor types val je?

“Als ik ergens ben, let ik altijd op lange mannen met donker haar en goeie armen. En uitstraling natuurlijk, hoe cheesy dat ook klinkt. In bed is het fijn als mannen een groot en warm lichaam hebben. Wat ik vreselijk vind, is als mannen heel geil gaan praten tussen de lakens. Er was er eens eentje die mijn vagina ‘poesje’ bleef noemen. Toen 
was het wel klaar met m’n zin.”

Wat vind jij goeie sex?

“Iemand gaf me ooit het compliment dat ik sensueel ben. Dat geeft misschien aan wat 
ik belangrijk vind. Ik ben een romanticus, 
zo melancholisch als de pest. Ik vind het 
belangrijk dat iemand zich in bed kwetsbaar durft op te stellen. Dat geeft me het gevoel dat ik hetzelfde kan doen. Sex is goed als de wisselwerking klopt, als je elkaar blijft aanvoelen. Daarbij vind ik het leuk om tijd in de ander te steken. Maar ook daarin moet er een goede balans zijn. Mannen kunnen de neiging hebben de vrouw te vergeten zodra ze zelf zijn klaargekomen. Dat vind ik ronduit onbeschoft, haha.”

Wat wil je nog ontdekken in bed?

“Ik zou graag eens willen squirten. Dat heb 
ik vaker geprobeerd met bedpartners, maar nog nooit met succes.”

Welke bedpartner wil je nooit meer 
tegenkomen?

“Toen ik net vrijgezel was, maakte ik twee keer achter elkaar mee dat ik na de sex 
direct naar huis werd gestuurd. Hè?! dacht ik, is er soms iets veranderd in de periode dat ik een relatie had? Ik voelde me daarna zo goedkoop. Ook probeerde een scharrel me er ooit midden in de nacht uit te zetten omdat ik te hard snurkte. Dat lukte niet: ik heb me omgedraaid en sliep door. Ik heb 
het trouwens ook weleens – oké, misschien vaker – voor elkaar gekregen in slaap te 
vallen tijdens het beffen. Maar goed, dat doe ik toch niet expres?”

Dit artikel is afkomstig uit VIVA 44. Abonnee worden of een losse editie van VIVA bestellen? Klik hieronder:

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht Anna: ‘Ik ben weleens in slaap gevallen tijdens het beffen’ verscheen eerst op VIVA - Niets te verbergen.

Birgit Schuurman: ‘Dat vuur 
in mij 
is nog niet 
gedoofd’

$
0
0

Met drie films in de bioscoop – ‘Sing’, ‘Soof 2’ en ‘Uilenbal’ – kon je  afgelopen jaar niet om Birgit Schuurman (39) heen. En o ja: ze werkt ook nog aan een nieuwe plaat. VIVA praat met Birgit over haar comeback als zangeres en haar passies.

Tekst Jill Waas | 
Foto’s Ellen van Bennekom via Pim Thomassen

Je zit in een fantastische flow van nieuwe projecten. Is dat toeval of een keuze om flink te knallen?

“Op mijn rollen in films en tv-series heb ik niet zo veel invloed, ik ben afhankelijk van waarvoor ik word gevraagd en beslis zelf niet wanneer het verschijnt. ‘Uilenbal’ heb ik vorig jaar herfst al opgenomen, ‘Soof 2’ in mei en voor de animatiefilm ‘Sing’ werd ik een maand geleden gevraagd. Dat het allemaal in dezelfde periode uitkomt, is toeval. Ik prijs me 
gelukkig dat er steeds weer nieuwe leuke projecten op mijn pad komen. Het enige waarop ik wel grote invloed heb, is mijn beslissing om weer eigen muziek te gaan maken.”

Je hebt lang niets uitgebracht. Ging het ineens weer kriebelen?

“Kriebelen deed het wel vaker, maar elke keer als ik weer een beetje aan het schrijven was, kwamen er toffe rollen in films of theater tussendoor. Ik heb de afgelopen jaren wel veel muziektheater gedaan, maar muziek uitbrengen vanuit mezelf 
is alweer negen jaar geleden. Vorig jaar september ben ik voorzichtig begonnen met schrijven, alleen ging ik toen met ‘Pumps en penalties’ het theater in. Wanneer je vijf dagen in de week door het land reist en elke avond heel laat thuis bent, lukt het niet om ook nog die ruimte te creëren om creatief te zijn. 
Eigenlijk zou ik nu ook weer het theater in gaan, maar die productie ging niet door. Daar baalde ik eerst van, maar 
al snel dacht ik: nu kan ik die ruimte 
gebruiken om eindelijk weer muziek te maken. Het was een blessing in disguise.”

Vind je het eng om een comeback te maken als zangeres?

“Nee, het voelt niet eng, want er zit voor mij geen druk achter. Toen ik vorig jaar begon met schrijven, had ik geen idee 
of ik muziek voor theater, een plaat, een EP of een enkel nummer wilde maken; 
ik wist nog niet eens of ik in het Engels 
of Nederlands zou gaan schrijven. Tegen mijn gitarist/producer zei ik: ‘Laten we beginnen met één akkoord en zien waar we heen gaan.’ Juist doordat alle vrijheid er was, ging het allemaal heel organisch. Als ik net als vroeger bij een label had 
gezeten, had ik waarschijnlijk met allerlei verwachtingen en meningen te maken gehad in het maakproces. Nu kon ik me er zonder doel in storten. Inmiddels heb ik wel het gevoel dat hier een plaat uit gaat komen, in het Engels, maar ik wil me nog nergens op vastleggen. Ik vind het heerlijk om de tijd te nemen om te ontdekken wat mijn sterke kanten zijn, wat wel en niet werkt en welke verhalen ik wil vertellen.”

Wat vind je in muziek wat je in het 
acteerwerk mist?

“De liedjes die ik schrijf, komen helemaal vanuit mezelf. Acteren is natuurlijk ook verhalen vertellen, maar je geeft vooral jouw zienswijze op iets wat iemand anders heeft bedacht. Als ik muziek maak, vertel ik over de dingen die míj bezighouden en over míjn verlangens. Ik ga geen nummers meer zingen die niet mijn verhaal zijn. Zelfs als iemand anders een nummer voor me schrijft, moet het voelen als mijn verhaal. Omdat ik geen piano en gitaar speel, werk ik samen met anderen. Zo heb ik vorige week een writers camp 
gehouden met twaalf schrijvers in vier studio’s naast elkaar. Ik had iedereen 
een uitgebreid epistel gegeven met onderwerpen, referenties en thematiek die mij 
bezighouden en zo ging ik alle groepjes langs. Omdat we in een snelkookpan 
zaten, kwamen er meteen heel toffe dingen uit. Met een aantal van die nummers ga ik zeker verder aan de slag.”

Schrijf je over dingen waar je vroeger misschien niet over had geschreven?

“Ik heb net een mooi nummer gemaakt over het verlangen om even terug te gaan naar de tijd dat je heel jong was en alles nog blanco was. Toen alle mogelijkheden nog open lagen en er geen verantwoordelijkheden waren. Soms zou ik willen dat ik de tijd kon terugdraaien. Niet op een negatieve manier, hoor. Ik vind dat een plaat wel melancholie mag hebben, maar het moet altijd hoopvol zijn. Als je naar Adèle luistert, hoor je dat ook: ze zingt over een gebroken hart, maar nog steeds wenst ze de ander het beste. Het is niet zwaarmoedig. Je kunt wel zeggen waar 
je naar verlangt of waar je verdrietig 
over bent, maar ik vind het fijn als er 
een silver lining in zit. Verder staan er 
natuurlijk liefdesliedjes op, nummers over de dualiteit tussen je hoofd en hart, over verleidingen. Dat zijn de mooiste thema’s. Ik heb het gevoel dat ik daar 
nu beter over kan schrijven dan vroeger. Toen was het allemaal wat zwaarder en klageriger.”

Merk je nu dat je grootste passie toch bij muziek ligt?

“Acteren en muziek zijn allebei grote passies, het mooie is dat ik niet hoef te kiezen. Ik vind het fijn om te ontdekken dat het vuur waarvan ik al die jaren 
vermoedde dat het er nog was, nog niet gedoofd is. Jarenlang voelde ik veel verwachtingen als mensen me vroegen of 
ik nog iets met muziek ging doen. Dat 
het nu op zo’n organische manier weer 
is ontvlamd, maakt me heel blij.”

En dan het acteren: je speelt naast 
Dan Karaty in ‘Soof 2’. Heeft hij je 
nog de dansvloer op getrokken?

“Ik speel inderdaad een vriendin van Dan die een biologisch restaurant heeft. En ja, we hebben ook een dansscène 
samen. Het was grappig, want mijn man zegt altijd dat ik me niet laat leiden en dat had ik vooraf aan Dan verteld. Hij zei: ‘Komt wel goed.’ En inderdaad, met één vinger en minimale druk in mijn 
zij wist hij me precies alle kanten op te draaien. Als je mij kunt leiden, ben je echt lekker bezig.”

Hoeveel laat jij aan het toeval over in je carrière?

“Wat is toeval? Als een regisseur zegt: 
‘Ik zou Birgit wel willen zien,’ is dat geen toeval. En dan doe ik auditie en is het ook geen toeval als ik de rol krijg, want dan heb ik blijkbaar iets goed gedaan. Toeval is als je op een feestje iemand 
tegenkomt die zegt: ‘Ik wist niet wie ik moest hebben voor mijn film, maar ik 
zie jou hier nu dansen en jij bent precies wat ik zoek.’”

Heb je zoiets weleens meegemaakt?

“Ik ben heel lang geleden een keer met mijn zus langs een modellenbureau 
gegaan. Katja was toen achttien en ik 
zestien. Ik was er toevallig bij omdat we daarna nog de stad in zouden gaan. Ze had een foto meegenomen van een blad waarop ze gefotografeerd stond met zo’n ouderwetse microfoon in haar hand. In de lift raakten we aan de praat met twee gasten die vroegen wat we kwamen doen. Mijn zus liet die foto zien, waarop ze vroegen of ze ook zong, want ze zochten nog zangeressen voor hun band. Ze zei: ‘Ik niet echt, maar mijn zus wel.’ We zijn toen samen bij dat bandje, Jeunes Turcs, gaan zingen, een soort cross-over van Turkse muziek en dance. We hebben 
zelfs nog op de Uitmarkt gestaan. Dat ik daarin belandde, dát was toeval.”

Als je terugkijkt op je carrière tot nu toe, zit daar dan ook een toevalfactor in?

“Ik denk eerder dat het een combinatie is van hard werken, talent, kansen krijgen, kansen durven nemen, ergens helemaal voor gaan en de keuzes die je maakt. Alles leidt ergens naartoe en de projecten die je kiest, plaatsen je vaak ook weer in een vakje voor een volgend project.”

Voel je nooit onrust als er niet meteen een volgend project is?

“O jawel. Ik denk dat iedereen in dit vak zo een keer per jaar een zenuwachtig 
moment heeft. Dat je denkt: het is weer even geleden, zou er nog wel iets komen? Al durf ik er tegenwoordig ook wel op 
te vertrouwen dat het goed komt. Ik ben al vijftien jaar steady bezig, waarom zou het dan nu in één keer ophouden? Voor volgend seizoen heb ik zelfs bewust tijd vrijgehouden in de hoop mijn nieuwe muziek te kunnen spelen in theaters en op poppodia en festivals.”

Ben jij een perfectionist als het om je werk gaat?

“Ik wil graag dat dingen goed geregeld zijn. Als we met een theaterstuk iets 
besproken hebben, check ik altijd even 
of het ook is gedaan, zodat ik dat in mijn hoofd kan afvinken. En ook nu met mijn nieuwe muziek wil ik graag met de beste mensen werken. Spannend, want ik had een aantal mensen benaderd die ik te 
gek vind, maar niet persoonlijk kende. Gelukkig reageerden ze allemaal positief. Ik ben ook perfectionistisch in de zin dat ik pas iets naar buiten zal brengen als ik er helemaal achter sta. Er zit geen druk achter deze plaat, dus ik kan het zo perfect doen als ik wil.”

En privé, ben je daar ook een little miss perfect?

“Kijk naar hoe ik eruitzie: dat ik mascara op heb gedaan, is al heel wat. Nee dus. Qua huis hebben we ook geen vtwonen-inrichting: we hebben veel te veel spullen in een te kleine ruimte. En ook wat mijn 
kind betreft, heb ik het op een gegeven moment maar opgegeven. Dan wilde ik hem iets aantrekken wat ik leuk vind staan, maar zat hij tijdens de kerstdagen weer drie dagen in zijn Yoda-shirt. Of hij kreeg van mijn vader zo’n lelijk voetbalshirt. Chico is nogal een tenger mannetje, dus hij heeft drie jaar in een Wesley Sneijder-shirt van Inter Milaan gelopen. Superirritant vond ik dat, maar hij vindt het te gek, dus ik heb het maar losgelaten.”

Vind je het weleens lastig om alle 
ballen hoog te houden?

“Jawel, maar ik denk dat dat voor iedereen geldt, voor vrouwen én mannen. 
Je weet onherroepelijk dat het niet al-
tijd lukt. Een vriend van mij zei laatst: 
‘Soms moet je één bal wat hoger opgooien, zodat de onderste meer tijd hebben.’ Even wat minder aandacht voor die 
andere dingen. Soms heb ik periodes dat ik denk: ik heb al drie, vier maanden niet met vrienden gegeten. Er zit nooit veel balans in, maar gelukkig hebben we 
er allemaal last van, dus er zijn nooit 
verwijten richting elkaar. Tijd voor mezelf plannen doe ik redelijk goed. Het 
is belangrijk om jezelf te blijven voeden, dus soms ga ik in mijn eentje naar de film om even geïnspireerd te worden.”

Je wordt volgend jaar veertig. Is dat 
een ding voor jou?

“Jezus nee, when did this happen? Ik ben er niet mee bezig, maar nu jij ernaar vraagt… Veertig klinkt wel heftig, het is toch een beetje jeugd-af. Al voel ik me niet zo. Ik voel me nog steeds heel erg verbonden met mensen die in de twintig zijn. Zolang je een sprankelende energie hebt, blijf je jong. En ook qua lijf heb ik niets te klagen. Al zou ik weleens wat meer kunnen gaan sporten. Ik ben al 
anderhalf jaar met de 5K-hardloop-app bezig. Elke keer als ik bijna bij die vijf 
kilometer ben, ben ik weer druk. Waarna ik weer opnieuw moet beginnen. Ik kan wel jaloers zijn op mensen die zeggen: 
‘Ik ben verslaafd aan sporten.’ Ik heb 
dat niet, je krijgt mij voor geen goud de sportschool meer in met die pleuris 
muziek en de rare energie die er hangt. 
Ik heb er zo veel geld naartoe gebracht, maar het sportiefste wat ik deed, was 
het abonnement ophalen.”

You’re the one that I want Birgit Schuurman en Jeroen van der Boom

Dit artikel is afkomstig uit VIVA 48. Abonnee worden of een losse editie van VIVA bestellen? Klik hieronder:

»Bestel VIVA online | Klik hier «

 

 

Het bericht Birgit Schuurman: ‘Dat vuur 
in mij 
is nog niet 
gedoofd’ verscheen eerst op VIVA - Niets te verbergen.

Matteo van der Grijn: ‘Piekeren is onzin. Leef’

$
0
0

VIVA drinkt elke week een drankje met een leuke man. Deze week staan we aan de bar met Matteo van der Grijn (35), die nu op de planken staat in ‘Indecent 
proposal’ en vanaf december te zien is in de nieuwe Net5-serie ‘De mannen van dokter Anne.

Interview Marloes Teerenstra Foto’s Anke van der Meer

In één klap werd ie bekend, zes jaar 
geleden, toen hij de hoofdrol kreeg 
in de musical ‘Soldaat van Oranje’. 
Matteo kwam in een achtbaan terecht, ook privé. Twee dagen voordat de voor-
stelling in première ging, werd zijn 
dochter geboren. Kort daarna verloor 
hij zijn moeder en werd hij voor de 
tweede keer vader. Vorig jaar trouwde 
hij in Italië met grote liefde Marye. 
Kortom, veelbewogen jaren.

Hoe gaat het nu?

“Ik ben gelukkig. Overdag repeteren, 
’s avonds spelen en dan thuiskomen 
in m’n huissie in Amsterdam-Noord, 
wetende dat daar het belangrijkste op me wacht: m’n gezin. In de jaren die zo’n 
gekkenhuis waren, leerde ik relativeren. Focussen op dingen die écht belangrijk zijn. Af en toe moet ik mezelf ertoe dwingen, hoor, want ik ben een type dat kan panieken over totaal nutteloze dingen. ‘Kom op jongen, er zijn wel ergere dingen in de wereld,’ zei mijn moeder altijd. Nu is het mijn vrouw die me eraan herinnert. Piekeren is ook onzin. Leef.”

Sinds december 2012 is dat motto zeker nog sterker geworden?

“Absoluut, maar dat duurde even. Het 
was een rare tijd. Ik wist niet wat ik moest doen. Rouwen om je moeder, hoe doe je dat? Ik speelde toen in ‘Soldaat’. Die drie uur op toneel moest ik gewoon gaan en kon ik nergens anders aan denken. En toen werd Jack geboren. Ik heb het zwaar gehad, heel zwaar. Met mijn moeder deelde ik alles. Ze was mijn maatje, hield me met beide benen op de grond. Toen dat wegviel… dat is niet te beschrijven. Ik was blij dat ik na een halfjaar voelde dat ik er weer was.”

In hoeverre ben je veranderd na die nachtmerrie?

“Ik had altijd zo’n houding van: niemand maakt me wat, ik ben onsterfelijk. Toen ik kinderen kreeg, maar zeker na de dood van m’n moeder, kwam ik daar wel op 
terug. Ik ben nu angstiger, want het kan vandaag over zijn. En ik mag niet dood. 
Ik wil Tara en Jack beschermen, dingen 
leren. In elk geval tot ze dertig zijn.”

Probeer je daarom de gezondste versie van jezelf te worden?

“Het is tegenstrijdig; ik ben bang geworden voor de dood, maar ondertussen 
rook en drink ik nog én leef ik als een bourgondiër. (lachend) Ik doe niet mee aan de healthy hype. Na een voorstelling heb ik altijd zin in een stuk kaas. In de bus neem ik een crackertje, paar biertjes of een flesje wijn. Dat ontspant. Ik denk dat zo’n ‘gezellig’ leven heel belangrijk 
is. Mensen die alles afhouden, leven verkrampt, toch? Ja, nu ben ik aan het goedlullen dat ik alles van mezelf mag, haha.”

Komt vast door je Italiaanse roots.

“Ja, daar ben ik tot m’n twintigste opgegroeid. In een prachtige streek in de 
middle of nowhere. Mijn opa (Ton Lensink, alias TiTa Tovenaar, red.) woonde in een vallei ernaast. Onze dichtstbijzijnde buurman acht kilometer verderop. Gaaf hoor, om daar op te groeien. Ik weet nog dat er geen stromend water was. Dat ik in de winter als klein mannetje bij het bevroren beekje stond, en mijn vader het ijs kapot sloeg. ‘Zo jongen, hier kun je je wassen.’ Nu is alle luxe er wel: elektriciteit, tv, badkamer. Zodra de theaterproducties zijn 
afgelopen, ga ik er weer naartoe.”

Tot eind januari sta je in het theater, binnenkort zien we je op tv. Wat geeft de doorslag bij een rol, waardoor je denkt: dít wil ik?

“De klik met de regisseur. Ik wil me veilig voelen, niet bang zijn om fouten te maken. Tot nu toe heb ik die mazzel altijd gehad. Ik heb alleen maar in producties gezeten die ik leuk vond en nooit m’n ziel aan de duivel verkocht. Met name na ‘Soldaat’ ging het een beetje lopen.”
Is dat niet een understatement?
“Hoofdrollen in een film liggen absoluut niet voor me klaar. Ik ben blijkbaar nog niet bekend genoeg om een film te kunnen dragen. Daar baal ik van, want ik wil graag laten zien wat ik waard ben. Ik word vaak gecast voor rolletjes in de leuk uitziende, ideale schoonzoonhoek, maar dat vind ik niet interessant. Ik wil een mooie karakterrol, waarvoor ik mijn hoofd kaalscheer, een grote baard laat staan en twintig kilo aankom. Rollen kun je maken.”

De hoofdrol in een film is next?

“Die kans hoop ik te krijgen. ‘Maar dan moet je óók je agenda durven vrijhouden,’ zei een collega laatst. ‘En zeggen dat je 
komend seizoen geen theater gaat doen.’ 
Ik heb die raad ter harte genomen, en hou komend jaar dus zes maanden vrij om te kijken wat er op m’n pad komt.”

Wat als de telefoon niet rinkelt?

(lachend) “Tara en Jack zullen altijd te eten krijgen. Als er niks komt, kan ik het overbruggen. Maar spannend is het wel. 
Ik heb soms van die momenten dat ik denk: poeh, zou ’t wel goed komen? Dat moet ik loslaten, er komt altijd wel iets.”

Wat zou je nog meer willen doen?

“Met mijn vrouw en kids in een oud Volkswagenbusje door Amerika toeren, in een paar maanden van oost naar west. En 
dan per dag zien waar we blijven tukken. Daar hebben we nooit eerder de kans voor 
gehad, want Marye was zeven maanden nadat we elkaar hadden ontmoet zwanger. Onze kinderwens stond op nummer één. Dus hoe fantastisch is het om deze reis over drie jaar met z’n vieren te maken?”

Dit artikel is afkomstig uit VIVA 48. Abonnee worden of een losse editie van VIVA bestellen? Klik hieronder:

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht Matteo van der Grijn: ‘Piekeren is onzin. Leef’ verscheen eerst op VIVA - Niets te verbergen.

WIN: Bizarre beautyproducten uit Hollywood

$
0
0

Paardenshampoo, lipvergroter, foundation met vibratorgeluid: in Hollywood houden ze van nieuwe dingen. Zeker op beautygebied. Maar hoe fantastic zijn die hypes nou echt? (Heel, als we Instragram moeten geloven). In de nieuwste VIVA testten redactieleden de hilarische beauty. Ook uitproberen? Hier kun je hype-producten winnen.

Het paardenmiddel

Product: Mane ’n Tail shampoo en conditioner
Belofte: Door het gebruiken van de producten van Mane ’n Tail heb je binnen no time zichtbaar voller, dikker, glanzender, gezonder én sterker haar.
Reactie van VIVA’s Anneke: ‘Mijn haar blijft de hele dag opmerkelijk zacht en fris.’

Het marsmannetje

Product: GlamGlow Gravity Mud Firming Treatment
Belofte: Een out of this world, onmiddellijk straktrekkende en verstevigende behandeling. Na gebruik zullen het gezicht, de nek en het decolleté er zichtbaar strakker uitzien.
Reactie van VIVA’s Anne: ‘Ik voel me zo fancy dat ik juist hóóp dat er iemand aan de deur komt.’

Het appeltje voor de dorst

Product: Candy Lipz® Mini Lip Plumper
Belofte: Met de CandyLipz® Mini Lip Plumper creëer je in slechts twee minuten opzienbarend volumineuze lippen en dat zonder pijnlijke injecties of operaties!
Reactie van VIVA’s Daphne: ‘Volgens uitvinder Dr. Thienna hoort die pijn bij het proces. Wie mooi wil zijn…’

Het collageen-shot

Product: Pure Gold Collagen
Belofte: Pure Gold Collagen zorgt voor de beste ondersteuning voor de regeneratie en hydratatie van de huidcel. Dit resulteert in een toegenomen gladheid en een vermindering van fijne lijntjes en diepe rimpels in zes weken.
Reactie van VIVA’s Sabine: ‘Na een paar dagen krijg ik zelfs trek in mijn dagelijkse portie collageen.’

De crème-klopper

Product: StarSkin Artist FX Auto-Patting Makeup Applicator
Belofte: Een onberispelijk, airbrushed uitziende huid is binnen handbereik.
Reactie van VIVA’s Sanne: ‘Ik schrik van het geluid, dat vergelijkbaar is met een op hol geslagen vibrator.’

Weten wat de redactie écht van de beautyproducten vindt? Check VIVA 3. De editie ligt woensdag in de winkel of kun je hieronder online bestellen.

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht WIN: Bizarre beautyproducten uit Hollywood verscheen eerst op VIVA - Niets te verbergen.


Dubbelgangers: zij lijken als twee druppels op elkaar, maar zijn geen familie

$
0
0

We geloven graag dat we stuk voor stuk uniek en bijzonder zijn. Maar wat als blijkt dat je aan de andere kant van de wereld, of zelfs om de hoek, een dubbelganger hebt rondlopen?

Tekst Babs Jansen | Foto’s François Brunelle

Morgen en Imogen

0301-101-morgan-bowden-imogen-rawe

Deze Engelse meiden leerden elkaar op hun achtste kennen. De jaren erna gingen Morgan (links) en Imogen naar dezelfde school, waar ze altijd moesten uitleggen dat ze écht geen tweeling- zusjes zijn. Grappig feitje: ze zijn gefotografeerd in hun officiële schooluniform.

Nathanïel en 
Edward

0101-091-montreal

De in Montréal geboren Nathanïel (links) werkte al 
jaren bij een evenementen-
bedrijf. Toen Edward uit 
El Salvador bij het bedrijf kwam te werken, werd hij al snel Little Nat genoemd. 
De twee leerden elkaar 
kennen op een kerstfeest van het bedrijf en zijn daarna goede vrienden geworden. 
Ze bleken beiden een creatief beroep te hebben en zijn 
geboren in oktober.

Marie-Chantal en Nancy

0101-186-montreal-mary-chantal-nancy

Nancy (rechts) is tandarts-assistente en wordt regelmatig aangezien voor de Canadese actrice Marie-Chantal Perron. Je kunt begrijpen dat Nancy daar niet zo veel moeite mee heeft, ze lijken dan ook als twee druppels water op elkaar.

Agnes en Ester

0901-002-agnes-loonstra-ester-scholten

Nietsvermoedend kwam een vreemde man tegenover Agnes (links) in de trein zitten. Hij begon tegen haar te praten alsof ze elkaar al jaren kenden. Zo kwam Agnes erachter dat ze wel een heel sprekende dubbelganger moest hebben. Ze legde contact met Ester via Facebook en wat bleek? Ze lijken ook qua karakter op elkaar én hebben dezelfde muziek- en kledingsmaak. De Nederlandse meiden 
zijn sindsdien beste vriendinnen.

De Canadese fotograaf 
François Brunelle startte in 1999 het project ‘I’m not a 
look-alike!’. Het doel? Zo veel mogelijk dubbelgangers over de hele wereld opsporen en fotograferen. Heb jij ook enge gelijkenissen met iemand 
anders of ken je twee dubbelgangers? Op zijn website 
francoisbrunelle.com kun je een setje opgeven en meer 
informatie over zijn 
expositie vinden.

Dit artikel is afkomstig uit VIVA 48. Abonnee worden of een losse editie van VIVA bestellen? Klik hieronder:

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht Dubbelgangers: zij lijken als twee druppels op elkaar, maar zijn geen familie verscheen eerst op VIVA - Niets te verbergen.

VIDEO: Backstage bij de covershoot van Nicolette Kluijver

Ben jij Miss Dominatrix of The Easy Pleaser? Test het in de nieuwste VIVA!

$
0
0

De een vind het heerlijk om anderen in het rond te commanderen en de ander houdt liever z’n mond voor de lieve vrede. Maar dominantie wil niet altijd zeggen dat je vervelend bent. In bepaalde mate kan het ook een hele goede eigenschap zijn. Een beetje tegengas is oké. In de VIVA van deze week kun je een test doen zodat je weet waar jouw dominante kanten zitten.

Maar hoe zit ’t eigenlijk met onze redactie?

Sven (23), lifestyle/beeldredacteur

“Op de werkvloer kan ik mijn mannetje wel staan, maar diep van binnen ben ik zo mak als een lammetje. Professioneel wil ik dan ook wel dominant zijn. Maar als ik met vrienden ben, of binnen relaties, ben ik makkelijker en flexibeler”.

Katy (27), content creator

“Echt dominant ben ik niet, ik volg ook vaak genoeg. Ik heb een grote vriendinnengroep, dominantie werkt dan niet echt handig. Op zich heb ik wel graag dat dingen gaan zoals ik wil (bijvoorbeeld in het huishouden) dus dan doe ik dat vaak gewoon zelf”.

Eline (25), content creator

“Ik heb de test zelf gedaan en blijkbaar ben ik best dominant. Ik vind zelf dat ik assertief genoeg ben om mijn mening te uiten, maar doe dat niet altijd. Het ligt er ook wel aan wie er tegenover me staat”.

Daphne (25), fotograaf

“Ik werk als fotograaf en dan móét je denk ik wel dominant zijn. Visagisten, stylisten, modellen; Vaak moet je ze aansturen en dat gaat toch minder goed als je je mond niet open durft te trekken.”

Fiona (23), content creator

“Ik denk niet dat ik heel dominant ben, soms wel een control freak. Maar ik laat me niet op mijn kop zitten. Ik vind net als collega Katy, dat ik dingen soms zelf beter kan en ze daarom dan ook gewoon liever zelf doe.” 

De nieuwe VIVA ligt vanaf 18 januari in de winkel. Je kunt ‘m hieronder ook online bestellen.

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht Ben jij Miss Dominatrix of The Easy Pleaser? Test het in de nieuwste VIVA! verscheen eerst op VIVA - Niets te verbergen.

Zoë (32) is verliefd op haar beste vriendin, maar zij niet op haar

$
0
0

Elke week geven we je een kijkje in iemands liefdesleven in VIVA’s rubriek ‘De Status’.

Zoë (32) is verliefd op haar beste vriendin.

Tekst Lydia van der Weide

“Sinds anderhalve maand weet ik niet meer wie of wat ik ben, alles in mijn leven staat op z’n kop. Ik heb nog nooit getwijfeld aan mijn seksuele voorkeur. Vanaf mijn dertiende experimenteerde ik erop los, ik had verschillende vriendjes en scharrels. Meiden vond ik mooi. Maar aantrekkelijk in de zin dat ik sex met ze wilde? Never. En echt niet omdat het een taboe was in de plaats waar ik vandaan kom. Een hoop vriendinnen van mij zoenden weleens met elkaar. Om jongens op te geilen. Of gewoon, voor de lol. Ik keek toe, maar deed nooit mee. Zou ik toen stiekem al bang zijn geweest voor wat dat in me los zou maken? Of komt het echt alleen door Ilse, die mijn hoofd nu zo op hol brengt?

Ilse is een van mijn beste vriendinnen. Al drie jaar delen we alles: college-aantekeningen, ons laatste geld, sores, avontuurtjes, we hadden een tijd zelfs dezelfde booty call. Nooit heb ik haar anders gezien dan gewoon als vriendin. Tot ik zes weken geleden na het stappen bij haar bleef logeren. Dat had ik vaker gedaan. En het was ook de eerste keer dat we allebei onder invloed van XTC waren. Het was wél de eerste keer dat we nog twee pilletjes over hadden en besloten die thuis te nemen. We dansten door de kamer, lachten ons slap en belandden op haar bed met een fles bubbels. De bubbels raakten we niet aan, elkaar des te meer. Het ging vanzelf, haar mond was zacht, haar handen vonden mijn borsten en opeens waren we naakt. Ik heb vaak sex gehad met een pil in mijn mik, ik weet in wat voor roes je kunt belanden. Maar dat stelde niets voor bij wat er nu met me gebeurde. Intense geilheid, maar ook pure liefde. Zo teder. Toen Ilse in slaap viel, heb ik nog een tijd naar haar liggen kijken. Ik zag haar opeens helemaal anders. Hoewel? Straks zouden we vast keihard lachen om wat er was gebeurd, dacht ik.

Ilse maakte me wakker met ontbijt. ‘Jezus!’ gierde ze. ‘Wat een nacht!’ Ze kroop terug in bed, maar droeg een nachthemd en bleef op afstand. Ze repte met geen woord over wat er was voorgevallen en babbelde over ene Joris, op wie ze al tijden verliefd was. Ik voelde me op een gekke manier afgewezen. De dagen erna merkte ik dat Ilse door mijn gedachten bleef spoken. In haar appjes zocht ik verborgen signalen: dacht ze ook op een speciale manier aan mij? Nada. Kennelijk heeft het op haar weinig impact gehad. De keer dat ik haar weer zag, had ze eindelijk beet bij Joris – en ik was strontjaloers. Dat ben ik nog. Ik krijg onze nacht niet uit mijn hoofd. En haar niet. Ik wil haar weer zoenen, weer proeven. Jongens, ik heb er op het moment geen trek in. Ilse is happy met Joris en onze nacht samen lijkt haar niets te doen. Volgens mij probeert ze me zelfs te ontwijken. Misschien heeft ze weinig tijd, misschien vindt ze het ook ingewikkeld en is ze bezig me te dumpen. Dat maakt me wrokkig, onzeker, verdrietig en vooral in de war. Maar een gesprek durf ik niet aan. Bang om af te gaan en een megablauwtje te lopen.”

Dit artikel is afkomstig uit VIVA 50. Abonnee worden of een losse editie van VIVA bestellen? Klik hieronder:

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht Zoë (32) is verliefd op haar beste vriendin, maar zij niet op haar verscheen eerst op VIVA - Niets te verbergen.

Giel de Winter van StukTV: ‘Lachen op de foto? Dat past niet bij m’n image’

$
0
0

Eigenaar van StukTV en mede-presentator van ‘Galileo’ Giel de Winter (26) heeft het druk. Maar gelukkig had ie nog tijd om met VIVA’s Kim (blond) en Eline (donker) bij een maltbiertje te praten over zijn succes als online ondernemer (1 miljoen abonnees!), z’n mysterieuze kant en z’n tapkunsten.

Tekst Kim Buitenhuis | Beeld Maaike van Haaster

Op vrijdagmiddag, kwart over twee stapt Giel het Amsterdamse Café Kostverloren binnen. Kwartiertje later dan gepland, maar daar heeft deze drukke online baas een goede reden voor: “Sorry, mijn vorige interview liep iets uit.” Geen probleem, snel door naar dé vraag van de middag: “Wat wil je drinken, Giel?” “Ik neem 
een maltbiertje. Suf hè, maar ik moet nog rijden. Weer terug naar Uden.” VIVA’s Eline en Kim schuiven naast Giel aan de bar: “Dat is leuk, ik heb nog nooit een date gehad met twee meiden tegelijk.”

Kim: Uden dus, daar gebeurt het voor jou?

“Hahaha, nou dat ook weer niet. In Uden wonen m’n familie en vrienden. Dus het 
is natuurlijk veel goedkoper dan Amsterdam. En het is ook maar beter, ik ben een feestbeest, in Amsterdam zou ik anders helemaal losgaan.”

Eline: Uden is dus eigenlijk een safe 
option?

“Ja, dat is heel bewust. Ik heb al zo veel mensen gezien die naar Amsterdam 
komen en zich te veel laten meeslepen. Niet lullig bedoeld. Maar ik heb een 
veilige basis nodig. Natuurlijk pak ik nu ook weleens een feestje mee. Dan overnacht ik in een hotel en ga ik de volgende dag terug. Dat gebeurt geregeld, maar niet elke week. We treden met StukTV ook al 
wekelijks op, gelukkig brengt mijn tourmanager me dan altijd weer veilig thuis.”

Kim: In ‘Linda’s mannen’ ben jij 
gevolgd door Linda Hakeboom. Hoe was het om dat terug te zien?

“Heftig. We waren met de hele StukTV-crew in de Ardennen, en toen kwam Lin langs om ’m eerst aan mij te laten zien. Mijn eerste reactie: ‘Ben ik dit? Zo zie 
ik mezelf niet.’”

Kim: Hoe zie jij jezelf dan?

“Dat is lastig uit te leggen… Als je 
succesvol bent, moet je ook een beetje mysterieus blijven. Die docu is als een grote spiegel. Ik weet dat ik gevoelig 
ben, maar wil ik dat iedereen dat weet? Thomas en Stefan, de jongens met wie 
ik StukTV maak, wisten het bijvoorbeeld niet. Ze reageerden heel cool. Stefan gaf me een knuffel en zei: ‘Vriend, ik zal 
altijd met je blijven werken. No matter what.’ Dat was heel mooi.”

Eline: We konden ook zien dat je 
non-stop met werk bezig bent. Wat 
doe je op een vrije dag?

“Bijslapen en gamen. ’s Avonds word ik onrustig, en ga ik alweer aan het werk. Een week vakantie werkt niet, dan word ik gek. Ik heb nu met StukTV een goed ritme gevonden waarbij we een keer in de drie maanden een paar dagen weggaan. We slapen uit, gamen en werken wat. En we drinken heel veel.”

Het hele interview met Giel lezen? Check VIVA 3. De editie ligt nu in de winkel of kan je hieronder online bestellen.

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht Giel de Winter van StukTV: ‘Lachen op de foto? Dat past niet bij m’n image’ verscheen eerst op VIVA - Niets te verbergen.

Cathelijne en haar tweelingzus kunnen elkaar niet luchten: ‘Haar man schreef: misschien 
heb ik de 
verkeerde zus gekozen’

$
0
0

Al van kinds af aan konden Cathelijne (35) en haar tweelingzus Jacqueline elkaar niet luchten of zien. Maar toen kwam die kerstavond drie jaar geleden, met in de hoofdrol een jaloerse zwager, overspel en een bekentenis tijdens het hoofdgerecht.

Tekst Lydia van der Weide | Beeld iStock

“Ik zie het ontstelde gezicht van mijn vader nog voor me. Mijn teruggetrokken pa, die het liefst in een hoekje kruiswoordpuzzels oplost. Tijdens het kerstdiner had hij gezellig meegepraat. Van de spanning die al de hele dag in de lucht hing, had hij niets meegekregen. Toen de boel ontplofte, zag het kersttafereel eruit 
als een slechte cartoon. Mijn vader, met ogen op stokjes. Mijn moeder, die op slag 
begon te huilen en haar handen over de oren van mijn neefje legde. Belachelijk: het 
jochie was amper twee. Mijn zus, met haar opengesperde mond, omrand met knalrode lippenstift. En tot slot haar man Thomas, die mij woedend aankeek. Alsof het allemaal mijn schuld was.”

Poppetje vs 
wildebras

“We gaan even terug in de tijd. Wat was mijn moeder trots, 35 jaar geleden, toen ze op dezelfde dag twee gezonde meisjes baarde. Jacqueline en ik leken kloontjes van elkaar. Maar al toen we peuter waren, werden de karakterverschillen duidelijk. Zij was het gevoelige poppetje, ik de onverschillige wildebras. Zij wilde prinsessen-jurken aan, ik zat altijd onder de modder. Als tweeling word je altijd en overal met elkaar vergeleken. Vreselijk vervelend. Dat had ik al door toen ik heel jong was. Ik was niet gewoon ik, ik werd werd continu gespiegeld aan m’n zus. Ik was niet gewoon druk, nee, ik was ‘drukker dan mijn zusje’. Zij was niet dromerig, nee, zij was ‘meer op zichzelf dan ik’. Dat ging met alles zo. Op ons had dit geen goede uitwerking. We hadden altijd ruzie, dankzij onze karakterverschillen én het eeuwige gevoel tegen 
elkaar te moeten opboksen. Toen we tien waren, ging 
het zo slecht dat ik ben overgeplaatst naar een andere school. Jacqueline en ik gingen later ook naar verschillende middelbare scholen. De ruzies namen daardoor af, maar 
toenadering was er nog steeds niet. Zij leidde haar leven, ik het mijne. Toen we eenmaal het huis uit waren, zagen we elkaar nog maar zelden. We belden elkaar ook niet. Op het moment van het kerstdrama waren we niet eens Facebook-vrienden.

Met wie ik wél af en toe 
contact had, was Jacquelines man. Mijn zus trouwde toen ze 26 was. Haar man, Thomas, had ze op mijn afstudeerfeest leren kennen: hij was een 
studievriend van me. Tussen ons had nooit iets gebroeid, maar tussen haar en hem sloeg direct een vonk over. Heel typerend: mijn zus en 
ik lijken sprekend op elkaar, maar onze manier van doen en uitstraling is zo anders, 
dat we ieder een ander type man aantrekken. Ik was dan ook verbaasd toen Thomas 
vijf jaar na hun huwelijk 
toenadering zocht. We waren vrienden gebleven en konden soms hard lachen samen, maar niet meer dan dat. Ineens begon hij me te mailen, soms belde hij, overduidelijk met smoesjes, en één keer schreef hij: ‘Misschien ben 
ik met de verkeerde zus getrouwd.’ Dat vond ik zo’n rare opmerking dat ik voorstelde om af te spreken. Ze hadden een zoontje van ruim een 
jaar, dat ik niet vaak zag, maar op wie ik wel gek was. En mijn zus liet me ook weer niet zo koud dat het me niet uitmaakte dat haar huwelijk belabberd was.”

Het streelde mijn ego

“Volgens Thomas was dat namelijk inderdaad het geval. Na de komst van hun kind waren ze uit elkaar gegroeid. Hoe meer bier we dronken – vroeger al onze favoriete bezigheid – hoe negatiever hij sprak over Jacqueline. Daarnaast liet hij zich geregeld ontvallen hoe denigrerend 
zij zich over mij kon uitlaten: dat ik nog steeds niet gesetteld was en zo. Ik vond het raar dat hij me dit vertelde. Waarom wilde hij stoken in een relatie die toch al slecht was? Maar ik vergat het meteen toen hij met z’n bekentenis kwam: hij biechtte op dat hij lange tijd verliefd op míj was geweest, maar nooit een move had 
durven maken. Hij vond me zo vrij, zelfstandig en stoer – ik zat vast niet op hem te wachten. Daarna ontmoette hij mijn zus, die qua uiterlijk sprekend op mij leek. En die veel makkelijker te veroveren was. ‘Dus ging ik voor haar,’ legde hij uit, ‘maar eigenlijk wilde ik jou.’ Hij keek er 
verlegen bij, aandoenlijk.

Thomas is een aantrekkelijke man die goed in de markt ligt, altijd al. Ik vond zijn bekentenis eigenaardig, maar ook vleiend. Ja, het deed zeker 
wat met me. Mijn relatie 
was net uitgegaan, op een nogal vervelende manier. 
Dit streelde mijn ego: ik was kennelijk leuker dan mijn zus. Maar hoeveel drank Thomas ook voor me bestelde, no way dat ik me door hem liet zoenen. Dat probeerde hij wel. Aan de bar al en later bij het afscheid. Na die avond bleef hij contact zoeken. Stalken, bijna. Ik was er zeker op 
ingegaan als hij single was 
geweest, alleen al omdat ik 
op dat moment behoefte had aan aandacht en sex. Maar 
dit was uitgesloten. Hallo, hij was de man van mijn zus! 
En of ik haar nou mocht of niet: zoiets doe je niet. Dat bleef ik tegen mezelf zeggen, maandenlang.”

Oogcontact

“Maar Thomas gaf niet op. Toen we met kerst met het gezin bij elkaar waren, zocht hij steeds oogcontact. Tussen hem en Jacqueline hing een ijzige sfeer; er leek onderhuids van alles te broeien. Ik hield me afzijdig, maar de blik van Thomas bleef me volgen. Dat irriteerde me: die gast moest echt kappen! Jacqueline begon me tijdens het eten uit te horen over mijn ex. Er klonk leedvermaak door in haar stem. Wat Thomas tijdens ons gesprek had verteld, was waar. Toen knapte er iets. ‘Doe 
maar niet zo arrogant!’ riep ik. ‘Want jouw man zit al maanden achter me aan. Net in de hal probeerde hij me nog te zoenen.’ Het was de whisky die mijn tong net iets te los had gemaakt.

Jacqueline keek me verbijsterd aan. Toen begon ze te schreeuwen. Niet tegen mij, maar 
tegen Thomas: ‘O, dus zó neem je wraak?! Zeggen dat 
je me probeert te vergeven, maar me intussen achterbaks een hak zetten?’ Ze ging staan en richtte zich tot ons. Ze had duidelijk de behoefte om het eens goed uit te leggen. ‘Aangezien het tussen Thomas en mij toch niet goed meer gaat komen, zal ik vertellen hoe het zit. Ik ben vorig jaar een paar keer vreemdgegaan. Sindsdien zit het fout tussen ons.’
En dat was dus het cartoonmoment. Iedereen leek even te bevriezen. Zaten we daar met onze biologische kalkoen en broccoli. Een absurde 
situatie. Ook ik voelde me 
versuft. En in de zeik genomen door Thomas. Zijn verliefdheid van vroeger was 
dus duidelijk flauwekul. Hij wilde gewoon wraak, op een gemene manier. Hij wist dat hij Jacqueline niet dieper had kunnen kwetsen dan door 
met mij naar bed te gaan. De klootzak.

Thomas stond op en liep weg. Mijn moeder, altijd van de 
lieve vrede, begon vlug over andere dingen, mijn vader zat verdoofd in zijn stoel en mijn neefje zag kans zijn bord op de grond te gooien.

Het leek wel alsof Jacqueline en ik al die jaren op dit moment hadden gewacht. 
We kregen de slappe lach. 
Ik kapte de onzin van mijn moeder af en vroeg mijn zus rechtstreeks naar de affaire. Ze gaf antwoord, serieus, 
eerlijk. Voor het eerst in ons leven hadden we een écht 
gesprek. Ze wilde weten hoe Thomas had geprobeerd mij te versieren. En ze vond het tof van me dat ik niet op zijn avances was ingegaan. Dat 
ze dat direct van mij aannam en niet aan mijn woorden twijfelde, vond ik bijzonder.
Opeens realiseerde ik me dat ze helemaal niet mijn eeuwige concurrent was, maar dat we een bloedband hebben. En 
dat er daardoor een onvoorwaardelijk vertrouwen is.”

Geen BFF

“Toen onze ouders gingen 
slapen, hebben mijn zus en 
ik nog tot vijf uur ’s ochtends zitten praten. We moesten 
jaren inhalen. Na dertig jaar leerden we elkaar eigenlijk pas echt een beetje kennen. Toen we naar bed gingen, hebben we elkaar voor het eerst spontaan omhelsd. Oké, ook onder invloed van veel drank, maar toch.

Hoe dramatisch die Eerste Kerstdag ook was, het heeft voor iets positiefs gezorgd: de band tussen Jacqueline en mij is eindelijk vriendschappelijk geworden. Iets wat ik daarvoor niet had durven denken. Inmiddels zijn we drie jaar verder en zou ik ons nog steeds geen BFF’s willen 
noemen. Daarvoor zijn we 
te verschillend. Maar we 
zíjn er wél voor elkaar. Zij en Thomas zijn uit elkaar gegaan en in de periode erna heb ik vaak op mijn neefje gepast. Dat heeft voor nog meer toenadering gezorgd. Inmiddels woont ze samen met haar nieuwe vriend en kom ik 
geregeld langs. Zo goed en 
zo kwaad als het gaat, delen we ook andere dingen. Ik voel dat ik van haar hou, dat ik 
blij ben dat ze bestaat. Haar zoontje komt vaak bij me logeren, voor hem ga ik door het vuur. En er is nog iemand die blij is met die dramatische kerstdag: mijn moeder. Die had de hoop dat haar twee dochters ooit samen door één deur zouden kunnen al lang opgegeven.”

Alle namen in dit artikel zijn om privacyredenen gefingeerd.

Dit artikel is afkomstig uit VIVA 51/52. Abonnee worden of een losse editie van VIVA bestellen? Klik hieronder:

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht Cathelijne en haar tweelingzus kunnen elkaar niet luchten: ‘Haar man schreef: misschien 
heb ik de 
verkeerde zus gekozen’ verscheen eerst op VIVA - Niets te verbergen.

Kruisverhoor: ‘Ik heb ook weleens ‘bunnysex’ gehad. Echt: nooit meer’

$
0
0

Elke week deelt een lezer de avonturen van zijn of 
haar geslachtsdeel in woord én beeld. Deze week: 
Emma (30), werkt als zzp’er en woont in Utrecht. Relatie? Ja, sinds 3 jaar. Aantal bedpartners: 16 .Aantal relaties: 3 Noemt haar vagina: Doos of vagina.

Tekst San van de Ven

Wat is de huidige gemoedstoestand van je vagina?

“Ze is prikkelbaar. Het is weer ‘die tijd van 
de maand’ en dat betekent dat ze nergens voor openstaat. Ze wil zich niet laten zien 
en kijkt uit naar volgende week, als ze weer kan losgaan.”

Hoe vaak heb je sex?

“Gemiddeld twee keer per week. In het begin van onze relatie was de sex spannender, je bent elkaar dan nog aan het ontdekken. Nu weten we van elkaar wat we lekker vinden en is het vooral heel intiem. Waar ik me vroeger nog weleens schaamde voor mijn 
lichaam – want: kleine borsten – heb ik 
mezelf nu, mede dankzij mijn vriend, volledig geaccepteerd. Hij geeft me vaak complimenten en het windt me op als ik hém opwind.”

Welk cijfer zou je je bedprestaties geven?

“Op- of aanmerkingen heb ik nooit gehad, ik beschouw dat als een positief punt. Daarom geef ik mezelf een acht. Gebaseerd op de goede dingen die ik heb gehoord over mijn orale sex-technieken en het feit dat ik me niet meer onzeker voel in bed. Overigens krijg ik ook altijd complimenten over mijn 
billen. Zoals mijn vriend zegt: ‘Die liggen 
lekker in de hand.’”

Wat is goeie sex voor jou?

“Soms lekker hard. Dan mag mijn vriend het initiatief nemen en me alle hoeken van de kamer laten zien. Op andere momenten mag het rustiger, intiemer. Als een man totaal geen actie onderneemt, is de lol er voor 
mij snel vanaf. Ik heb ook weleens ‘bunnysex’ 
gehad, zoals Carrie in ‘Sex and the city’, waarbij de jongen in kwestie leek te zijn blijven hangen in zijn puberteit en volledig was gericht op zijn eigen genot. Echt: nooit meer.”

Wat is de bijzonderste plek waar je ooit sex had?

“Ik heb meerdere plekken kunnen afstrepen: op Koh Tao in zee terwijl er mensen op het strand zaten, stoned in een auto terwijl de politie langsreed. Maar één plek zal ik kort toelichten: de brandweerkazerne, zo’n zes jaar geleden. In die periode had ik nog contact met mijn ex, die brandweerman is. Na een avondje drankjes doen met een oud-collega appte hij me of ik op zijn werk wilde langskomen. Ik was aangeschoten en had zin. Na een beleefd voorstelrondje bij zijn collega’s en een rondleiding door het pand gingen we naar beneden en deden we het doggy style tussen de brandweerauto’s.”

Wat zou je nog willen ontdekken?

“Ik zou graag nieuwe speeltjes willen uitproberen. Dat gaat zeker gebeuren. Ik weet nu al dat het hilarische situaties gaat opleveren omdat we beiden nogal nuchter zijn. Hoewel we zeker niet in een sexuele sleur zitten, sta ik open voor nieuwe ervaringen.”

Welke bedpartner wil je nooit meer 
tegenkomen?

“Meerdere. Die bunnysex-jongen. Maar ook de gast met de kleine piemel die zo gevoelig was dat ik, nadat hij klaarkwam, de eerste paar minuten niet mocht bewegen en we niet uit het standje konden komen. Ook 
beschamend was de situatie met een ex-
collega, een jaar of tien geleden. Hij had een nestje kittens en vroeg of ik langskwam. Er was altijd al spanning tussen ons, maar ik hield steeds de boot af omdat hij een vriendin had. Toch belandden we in bed. We 
waren net lekker bezig tot er ineens iemand voor de deur stond. Zijn vriendin! Ik hield 
me muisstil terwijl hij naar beneden ging. 
Hij nam haar mee naar buiten om te gaan ‘wandelen’. Tien minuten later ben ik de deur uitgerend. Ik voelde me heel schuldig. Eén keer, nooit weer.”

Het bericht Kruisverhoor: ‘Ik heb ook weleens ‘bunnysex’ gehad. Echt: nooit meer’ verscheen eerst op VIVA - Niets te verbergen.


Waarom een beter milieu niet bij jezelf begint

$
0
0

We lezen erover, we zien het op tv. En we doen… niets. Waarom komen we maar niet in actie? En is het knagende schuldgevoel daarover wel terecht? Journalist Esma Linnemann gaat op zoek naar antwoorden.

Tekst Esma Linnemann 
Illustraties Denise van Leeuwen

”Vorig jaar augustus las ik een stuk in Vrij Nederland dat zo verschrikkelijk alarmerend was, dat ik er de rest van de week nachtmerries van had. Het artikel ging over klimaatverandering en de zwartgallige boodschap was: het is te laat. We zijn op een punt van no return beland, de opwarming zal gevaarlijke processen in gang zetten, de hele mensheid gaat eraan. En nee, niet tijdens een volgend geologisch tijdvak met een moeilijke naam, maar over veertig jaar. Althans, volgens de berekeningen van een klein maar vooraanstaand groepje klimatologen dat aan het woord komt. Veertig jaar. Dan ben ik 78. In plaats van dat ik sokjes voor mijn kleinkinderen zit te breien in een behaaglijk warm gestookt bejaardentehuis, moet ik rennen voor mijn leven, omdat de massale toestroom van klimaatvluchtelingen tot chaos en moord leidt in de straten die nog niet onder water staan. Ik zie mezelf wanhopig ploeteren achter een looprek, op zoek naar voedsel of brandstof in de geplunderde steden.

Volgens de onderzoekers in het artikel bericht het IPCC (Intergovernmental Panel On Climate Change) te voorzichtig over klimaatverandering. De werkelijke staat van de aarde is veel beroerder, en waarschijnlijk kunnen we het tij niet meer keren. De opwarming zet namelijk een keten van nieuwe reacties in gang, zoals de aanmaak van watersulfide – giftig zwavelzuur – in onze oceanen, en de zogenoemde methaanbom (niet googlen!). Ik kreeg meteen zin om mijn afspraak bij de nagelstudio die middag af te zeggen. Wat heb je aan perfecte niet afbladderende nagellak als we in de ‘zesde uitstervingsgolf’ zitten, zoals de geïnterviewde onderzoekers beweren. Het saunabezoek ’s avonds met vriendinnen voelde ook compleet zinloos. Die sauna komt vanzelf wel naar me toe, net als die vloedgolven en gifwolken met watersulfide die mens en dier uitroeien.

Feest der ontkenning

Ik ben iemand die dit soort stukken meestal overslaat. Ik zap weg bij items over stijgende zeespiegels in Liberia en zwavelzuur in Namibië. Ik vind het pijnlijk om te lezen over de plastic soep. Ik wéét dat het conflict in Syrië deels wordt verergerd door aanhoudende droogte en ik ben me ervan bewust dat steeds meer mensen op de vlucht zijn voor klimaatverandering. Maar als het even kan, denk ik er liever niet aan. Net zoals ik ooit heb besloten mijn hoofd niet langer te breken over het uitdijende heelal en leven na de dood. Die onderwerpen zijn te groot, en geven me een klotegevoel. Het is diezelfde akelige sensatie die me bekruipt als ik lees over het verdwijnen van het amazonewoud om soja voor onze biggetjes te produceren, of over gedesillusioneerde snorkelaars boven afgestorven koraal. Ik voel me wanhopig als ik zie hoe ijs in gigantische massa’s voor onze ogen wegsmelt. Weg controle, weg veiligheid. En dus wis ik de aantekeningen over klimaat van mijn innerlijke blackboard en koop ik – om me niet al te slecht te voelen – biologisch vlees en spaarlampen. Ik scheid plastic en papier en lees een folder over windmolenenergie. Hé, dat is toch al heel wat?

Toch kon ik het artikel over opwarming en alle catastrofale kantelpunten niet zo makkelijk uit mijn geheugen gummen. Het duurde zeker een week voordat ik terug was op mijn oude ontkenningsniveau, daartoe aangemoedigd door vriendinnen die mij al na een dag zat waren. “Begin je nou alweer over het klimaat? Djiezus, lekker gezellig ben jij vanavond!” Inmiddels kan ik er weer over nadenken zonder te hyperventileren, maar ik vraag me af: hoe komt het dat de meeste mensen – mensen zoals ik – liever hun kop in het zand steken, dan in actie te komen tegen de stijging van de wereldtemperatuur? Waarom komt er stoom uit de oren van mijn vrienden als we het over seksisme hebben, of over terreuraanslagen, maar kijkt iedereen verveeld op zijn smartphone als het onderwerp klimaatverandering wordt aangesneden? Willen we niet weten hoe erg het is gesteld met moeder aarde?

Wat is het probleem?

Onderzoeksbureau Ypsos peilde recent welke maatschappelijke problemen mensen echt bezighouden. Werkeloosheid kwam als winnaar uit de bus in landen als Spanje en Griekenland, gevolgd door armoede. Ook veel mensen maken zich zorgen over terrorisme (77 procent van de Turken, en 55 procent van de Fransen). Engeland piekert zich suf over massa-immigratie (45 procent). Klimaatverandering wordt in westerse landen nergens genoemd. Daar komt bij dat zorgwekkend veel mensen er nog steeds niet in geloven dat er zoiets bestaat als een door mensen aangedreven broeikaseffect. Uit een enquête van onderzoeksbureau Gallup blijkt dat tien procent van de Amerikanen denkt dat klimaatverandering onzin is.

In de wetenschappelijke wereld is vrijwel iedereen het met elkaar eens dat de aarde opwarmt door toedoen van mensen – en dat dit een ramp is – maar daarbuiten wordt driftig getwijfeld. Ook door onze politici. Zoals Jan Marijnissen, die in het programma ‘Babyboomers bedankt’ zei: “Het is nog maar de vraag of klimaatverandering ook wordt veroorzaakt door C02. Een niet omstreden vraag.” Wilders schildert de wetenschappers die aan de bel trekken over klimaat graag af als ‘subsidie-zuigende bandieten’. Volgens veel PVV-ers is de opwarming van de aarde door CO2 een hoax, in het leven geroepen door machtige milieuclubjes.

Klimatologische kortsluiting

Er zijn grote verschillen in hoe mensen ontkennen, zegt klimaatdeskundige en schrijver Paul van Roest. Hij onderscheidt in zijn boek ‘De Twijfelbrigade’ vier types. “Je hebt geheelontkenners: mensen die zeggen dat de aarde gewoon helemaal niet opwarmt. Dan heb je de oorzaakontkenners. Die zeggen: ‘De aarde warmt wel op, maar we weten niet hoe dat komt’. De effectontkenners zeggen: ‘Die gevolgen zijn heus niet zo desastreus’. En dan zijn er nog de mensen die weten wat er aan de hand is, maar evenwel niets doen: de implicatieve ontkenners. Mensen zoals ik, die na het lezen van een alarmerend stuk een keer hun nagels niet laten lakken, maar vervolgens in hun oude patroon terugschieten.

“Het is allemaal supermenselijk,” stelt Van Roest mij gerust. “Klimaatverandering is een heel nare werkelijkheid, en bovendien te groot om echt te kunnen bevatten.” Van Roest verwijst naar het werk van psycholoog en Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman, die twee denkpatronen onderscheidt. “In type 1 denken en handelen mensen op de automatische piloot, of intuïtief. Bijvoorbeeld als je auto rijdt, of als er gevaar is. Type 2 is analytischer, en gaat over het begrijpen en verwerken van complexe informatie. Mensen zijn eigenlijk lui: ons brein draait het liefst in de modus van type 1. Daar komt bij dat er geen onmiddellijk gevaar is in Westerse landen. Wij worden bijna nooit geconfronteerd met de gevolgen van opwarming en drukken de gedachte dan ook liever weg.”

Gewoontedieren

De theorie van Kahneman sluit aan op het werk van Harvard-psycholoog Daniel Gilbert, die ons brein beschrijft als een ‘ga-uit-mijn-weg-machine’. “We kunnen heel goed omgaan met uitdagingen en dreigingen in het hier en nu, we zijn in staat om in een seconde te reageren. Maar waar we niet goed in zijn, is gradueel gevaar inschatten: risico’s die zich langzaam opbouwen.” En daarin zit volgens Gilbert de crux: ons brein kan klimaatverandering simpelweg niet aan. Als kikkers in een pan water op het vuur, hebben we pas door dat het foute boel is als we bij het kookpunt zijn aangekomen. We doen liever niets. En om dat lamlendige nietsdoen te legitimeren, leggen we allemaal kronkelige denkroutes aan, stelt Robert Gifford. De klimaatpsycholoog onderscheidt dertien dragons of sustainability inaction: denkpatronen, die we inzetten om ons gedrag te vergoelijken. Zo is er de optimism-bias – de cognitieve weeffout waardoor we de situatie veel te rooskleurig inzien. Van: “Joh, dat is toch lekker? Als het een paar graden warmer is, verandert onze kustlijn in een Rivièra.” tot: “Maar het bedrijfsleven is zo inventief, die verzinnen hier wel wat op.” Ook zijn er mensen die ervan overtuigd zijn dat een NS-abonnement of een vleesloze dinsdag toch niets uit gaan halen. Zij lijden onder de perceived lack of control-bias: “Wat kan ik in mijn eentje nou beginnen tegen de opwarming van de aarde?” Gewoonte is tot slot de grootste sluipmoordenaar van alle initiatieven om eens wat groener door het leven te gaan. We stappen liever in de auto, omdat we dat gisteren, eergisteren en vorige week ook deden.

Eigenlijk, stellen veel wetenschappers vast, zijn mensen gewoon niet in staat om het klimaat te redden. In ons hoofd is het zo’n janboel aan drogredenen, daar komt bijna niemand uit. “Eigenlijk is het niet eerlijk om van mensen te vragen om dit soort rationele beslissingen te maken. We zijn er gewoon niet op gemaakt,” zegt managementprofessor op Columbia University Elke Weber in een interview met The Guardian. En daarin schuilt een kleine troost. Stop maar met je schuldig te voelen, want we bakken er bijna allemaal niets van. “En als je dan ook nog die duizenden lobbyisten meetelt, die ons maar willen laten geloven dat er niets aan de hand is, is het nogal logisch dat veel mensen niks doen,” zegt klimaatdeskundige Van Roest.

Milieubewuste vervuilers

Maar ook als je wél iets doet – milieubewust winkelen, je huis isoleren – liggen nieuwe desastreuze denkpatronen op de loer. Onderzoeker aan de TU Delft Gerdien de Vries legt uit: “Milieubewust gedrag zit complex in elkaar. We zien twee patronen bij mensen die rekening proberen te houden met het klimaat. Ze doen nogal eens aan licencing; omdat ze zo goed bezig zijn met recycle of biologisch inkopen, geven sommige mensen zichzelf toestemming – een licence – om op een ander gebied heel vervuilend te zijn. Dus: je doet aan recycling en je koopt windenergie in, vervolgens boek je een vlucht naar Bali en Thailand. Omdat je heus al goed genoeg bezig bent.” Een ander probleem is het rebound effect, waarbij mensen de energiebesparing onbewust compenseren. De Vries: “Iemand koopt een hybride auto, en gaat vervolgens veel harder rijden. Zo kan het zijn dat mensen die actief iets doen om hun voetafdruk te verkleinen, per saldo vervuilender zijn.” In andere woorden: het is nog maar de vraag of die veganistische collega die altijd haar eigen mok meeneemt, en een ‘wollen-truien-vrijdag’ wil invoeren, wel zo veel beter is in het terugdringen van CO2 dan jij. “En door jezelf te vergelijken met die milieubewuste buurvrouw val je zelf vaak weer in een ander gevaarlijk patroon: je zet je er tegen af, laat je auto lekker stationair draaien voor de deur. Ik noem dat het boomerang-effect,” aldus de Vries.

“Het belangrijkste is dat je je bewust wordt van al dit soort gedragingen en denkpatronen. Dat je doorhebt: ai, nu geef ik mezelf toestemming om op een ander gebied vervuilend te zijn. Of: nu zie ik het veel te rooskleurig in om maar niets te doen. Die bewustwording kan leiden tot nieuw gedrag.”

Volgens Paul van Roest moeten we ons niet te veel blindstaren op ons eigen gedrag. “De slogan: een beter milieu begint bij jezelf is echt rampzalig geweest. Daardoor denken mensen nu dat ze hartstikke goed bezig zijn als ze spotjes vervangen door ledlampen. Voor een echt beter milieu heb je politici nodig die onpopulaire maatregelen durven te nemen. Die uitstoot door consumenten en bedrijven aan banden weten te leggen. En die politici hoeven helemaal niet GroenLinks te zijn. Feitelijk kan elke partij van het klimaat prioriteit maken; PVV en SP uitgezonderd, want binnen die partijen heerst nog het idee dat opwarming van de aarde een hoax is.”

Bij de les blijven

Ook Gerdien de Vries geeft toe dat je zonder collectieve actie nergens bent. “Voor klimaatverandering heb je een groep nodig, en een sterke overheid. Klimaatverandering heeft veel overeenkomsten met roken: pas toen de overheid een rookverbod ging instellen, gingen mensen ook op andere plekken – thuis en op feestjes – minder roken. Het werd in korte tijd not done. Zo zou het met milieuvervuiling ook kunnen gaan.” Het werkt daarbij heel demotiverend als jij als enige in de buurt zonnepanelen hebt, of afval recyclet, terwijl de rest uit zijn neus peutert. De Vries: “Ik zie vaak dat als mensen in groepen proberen milieubewuster te zijn, dit vaak succesvoller is. Wat dat betreft is het vergelijkbaar met Weight Watchers: in groepsverband kun je veel meer bereiken, omdat je ook wordt aangesproken op je gedrag, en als je weer terugvalt op oude gewoonten.” Probeer het jezelf vooral zo makkelijk mogelijk te maken, is haar advies. “Nudgen heet dat: een douchewekker die na vijf minuten afgaat, een app die aangeeft hoeveel CO2 je gemiddeld verbruikt. En blijf alert: denk je onbewust weer dat alles hopeloos is, en je dus niets hoef te doen? Alleen als je je gedrag steeds onder de loep neemt, kun je duurzaam veranderen.”

De foute denkpatronen uit je hoofd slopen, dat is geen makkelijke missie. Ik betrap mezelf voortdurend op de draken van psycholoog Robert Gifford. In de supermarkt twijfel ik over een blik fair trade ananas. Heeft dit nou wel zin, als ik dit blikje in mijn mandje gooi? Ik zet de verwarming op 16 graden, en zit in dikke wollen trui al snel terneergeslagen op de bank. Is een warm huis niet een eerste levensbehoefte? Ik lees dat Shell is gestopt met het graven in Canadese teerzanden en investeert in een windmolenpark. Zie je, het bedrijfsleven lost het wel op! Maar steeds als ik nu zo’n gedachte heb, hoor ik een foutmelding in mijn hoofd. Zoals het geluid van een kandidaat die een verkeerde letter opnoemt bij ‘Het rad van fortuin’. Fout, het scorebord staat weer op nul. Misschien moet ik wel constateren dat milieubewustzijn een beetje pijn moet doen. Het vergt verdomd veel geesteskracht om door die berg denkfouten heen te werken. Maar het moet.

Dit artikel is afkomstig uit VIVA 49. Abonnee worden of een losse editie van VIVA bestellen? Klik hieronder:

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht Waarom een beter milieu niet bij jezelf begint verscheen eerst op VIVA - Niets te verbergen.

Chat met Jet van Nieuwkerk: ‘Ik heb ook weleens een shitdag’ (+ WIN ‘Tips van Jet’)

$
0
0

Twee boeken in acht maanden: Jet van Nieuwkerk (27) is on fire! Samen met VIVA bespreekt ze de trucs voor een happy & healthy leven uit haar laatste boek ‘Tips van Jet’. “De boodschap die ik wil meegeven: we moeten niet te streng zijn voor onszelf.”

Interview: Kim Buitenhuis|Foto Stef Nagel

Gefeliciteerd met je nieuwe boek! Wat is het verschil 
met je debuut?

“Het heeft wel iets van mijn eerste boek weg, door de mix aan tips en recepten, maar ook weer totaal niet. Het is een heel leuk boekje waar je vrolijk van wordt. Leuk om cadeau te doen, ook door het kleine formaat. En handig, met dertig recepten en honderd tips.”

Wat wil jij je lezers met ‘Tips van Jet’ meegeven?

“Ik wil dat ze een goed gevoel krijgen, en niet de druk voelen om van alles te moeten. Het leuke aan mijn boek is dat ik herkenbare situaties schets. Ik ben eerlijk over het feit dat ik een onwijze sloddervos ben, en ook weleens een shitdag heb. De boodschap die ik wil meegeven: we moeten niet te streng zijn voor onszelf.”

Hoe ervaar je zelf die druk om gezond te eten én 
te sporten én sociaal bezig te zijn?

“In acht maanden tijd heb ik twee boeken uitgebracht. Een heel drukke periode waarin ik ook wilde sporten, mijn vriendinnen wilde zien en gezond wilde eten. En dan zat er ook vaak genoeg een dag tussen waarop dit allemaal niet wilde lukken en ik me sloom, lelijk en futloos voelde. Dat mag ook, niet alles hoeft perfect te zijn. Als je uiteindelijk maar weer in balans komt en je goed voelt. Daar gaat het om.”

WINNEN

Groot fan van Jet en nieuwsgierig geworden naar haar nieuwste kookboek? Dan heb je geluk! VIVA mag maar liefst 10 gesigneerde exemplaren weggeven! Vul hieronder het winformulier in en maak kans!

 

Dit artikel is afkomstig uit VIVA 4. Lees het volledige interview nu in het blad. 

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht Chat met Jet van Nieuwkerk: ‘Ik heb ook weleens een shitdag’ (+ WIN ‘Tips van Jet’) verscheen eerst op VIVA - Niets te verbergen.

Acteur Tarikh Janssen: ‘Ik heb een solo met een banaan, meer zeg ik niet’

$
0
0

VIVA drinkt elke week een drankje met een leuke man. Voor VIVA34 (2016) gingen we aan de borrel met acteur Tarikh Janssen (28), die op het moment te zien is als stripper in de mannenfilm ‘Onze jongens’ en daarnaast op de planken staat als Hamlet.

Interview San van de Ven | Foto’s Maaike van Haaster

Lang, gespierd, een brede lach: onmiskenbaar Tarikh (spreek uit: Tariek) die het terras op komt lopen. We zijn bij 
Bret in Amsterdam, een borrelplek op
gebouwd uit rode zeecontainers. Vrijdag, 17.00 uur, tussen de kantoorslaven. 
Tarikh is allang blij dat hij weer aan 
het bier mag. Drie maanden lang dronk hij geen druppel, leefde hij op shakes en salades en stond hij vijf keer per week in de sportschool. Het doel: zijn lijf ‘droog’ trainen voor de film ‘Onze jongens

Zwaar?

“Heel zwaar. Ik zat aan de 1900 calorieën per dag, terwijl ik er daarvoor 3500 tot 4000 wegwerkte omdat ik at wat ik wilde. Maar je went eraan. Ik stond op met magere kwark en havermout, dronk een keer een eiwitshake, nam ’s middags 
een droge salade met tonijn, mocht rond vier uur een cracker met achterham of Hüttenkäse en nam als avondeten kipfilet en heel veel groenten. Daardoor is het snel gegaan. Als je sport, mag je meer eten, maar dat deed ik niet. Wil je het 
resultaat zien?” Tarikh laat op zijn telefoon een foto van drie Tarikhs in boxer zien, met een steeds indrukwekkender wasbordje.

Wat zien we daarvan terug in de film?

“De broeken gaan uit, we tillen vrouwen op, geven lapdances. En ik heb een heel leuke solo in de film, met een banaan. Meer zeg ik niet.”

Is dat nog een ding voor je, naakt gaan voor een film?

“Ik ga niet naakt! Strippers gaan nooit naakt. Die dragen een string of ballenknijper. Alle andere jongens weigerden, maar ik zei: ‘Fuck it, geef me zo’n string.’ Alleen lukte het niet, mijn ballen floepten eruit… Ik weet niet wat voor strings het waren, voor jongens van zestien of zo, maar ze waren te smal. Toen heb ik toch maar een onderbroek aangetrokken, wel een sexy onderbroek hoor. Volgens mij gaat Jim (Bakkum, red.) wel naakt, al ga je zijn tollie niet zien.”

Wilde je altijd acteur worden?

“Nee, ik heb altijd gezwommen. Eerst op Curaçao, waar ik tot mijn elfde gewoond heb, later in Den Bosch. Ik zwom wedstrijden, deed mee aan NK’s, won medailles. Na mijn eindexamen drong het ineens tot me door: het leven begint nu, what the fuck moet ik gaan doen? Ik dacht terug aan een moment dat me altijd was bijgebleven: op de basisschool speelde ik in de musical en moest een nummer zingen met zo’n gitaartje – de hele zaal lag plat. Daarna kwam de directeur naar me toe: ‘Tarikh, jij moet cabaretier worden.’ Ik heb auditie gedaan aan de mbo-theaterschool in Rotterdam. Als manager, want als acteur durfde ik niet zonder ervaring. Na de derde ronde hoorde ik dat ik niet door was. Ik zakte door de grond. En toen zeiden ze: ‘Maar we willen je wel terugzien als acteur.’ Ik was zó blij. Dat heeft me gered. Vier jaar later ben ik als eerste mbo’er ooit aangenomen op de toneelacademie in Maastricht. Daar ben ik gegroeid tot wat ik nu ben.”

Een veelgevraagd acteur.

“Nou, weet ik niet. Zodra je op tv komt of in de bioscoop, denken mensen meteen dat je het heel erg druk hebt, maar dat valt mee. Het jaar nadat ik afgestudeerd was, stond ik wel in het theater, maar ik had óók drie bijbaantjes in de horeca.”

Heb je je daar zorgen om gemaakt?

“Er is wel een moment geweest dat ik er even doorheen zat. Ik had vijf audities lopen voor écht toffe dingen en eindigde overal bij de laatste twee, maar werd het bij alle vijf net niet. Dat is balen hoor, daardoor ga je aan jezelf twijfelen. Bij mij is het dan een kwestie van een vriend bellen, die me in een avond weer helemaal oppept. Risico van het vak: telkens als je stopt met iets, val je in een zwart gat en moet je weer opnieuw beginnen.”

Laten we het hebben over je wilde kant: hoe ben je als je dronken bent?

“Heel gezellig. Ik ben zo iemand die ervoor zorgt dat iedereen het naar z’n zin heeft. En ik ben een kroegjongen: eerst thuis beginnen met een aperitiefje, daarna lekker de kroeg in, als het gezellig is nog even de club in en na de club nog thuis door.”

Gebruik je drugs?

“Nee, niet echt. Vroeger weleens wat 
geprobeerd, maar het is niks voor mij. 
Ik heb ooit geprobeerd sex te hebben 
met iemand terwijl ik stoned was. Dat had niet het gewenste effect: ze werd 
boos omdat ik alleen maar zat te lachen.”

Ben je een versierder?

“Een vriend heeft een boekje voor zichzelf gemaakt over hoe hij een vrouw moet aanpakken. En het werkt! Ik heb dat niet. Bij mij is het gewoon: ik moet durven, gaan en denken: I own this shit. Ze moet blij zijn dat ze met mij praat.”

Dan kom je wel arrogant over.

“Nee, je moet het niet laten zien. Dat ken je toch wel? Zodra je lekker in je vel zit, ben je ineens aantrekkelijk. Als je niet lekker in je vel zit of je wilt te graag, lukt het niet. That’s the game. Ik heb heel veel blauwtjes gelopen, maar soms ook niet.”

Je hebt sinds anderhalf jaar een
vriendin. Hoe heb je haar veroverd?

“Op een mooie zomerdag in Antwerpen zag ik haar staan. Ik dacht: wow, wat is dit voor lekker wijf?! Maar ja, dat zég je niet. Via via kwam ik erachter dat zij 
dit jaar was aangenomen in Maastricht. 
Aha, dacht ik, maar in Amsterdam vergat ik dat weer. Toen een oud-docent van me overleed, voelde ik sterk de behoefte om naar Maastricht te gaan. En ineens dacht ik aan dat mooie meisje. Ik ging met als 
excuus dat ik naar de eerstejaars ging kijken. Uiteindelijk zag ik haar in de kroeg 
en bood ik haar een biertje aan.
Ze twijfelde even, maar nam ’m aan. We zijn dronken geworden en hebben samen doorgehaald. Een maand later vroeg ik haar verkering in het restaurant waar ik toen werkte: ze kreeg een pizza van me 
in hartjesvorm.”

Dat klinkt alsof je heel erg toe was aan een relatie.

“Nee, dat kwam door haar. Zij is fantastisch. Ik ben wel van de relaties, maar ben ook periodes alleen geweest. Dan ging ik heel veel uit en het gebeurde wel vaak dat ik iemand tegenkwam. Ik kan heel snel ‘verliefdjes’ worden. Iemand leren kennen en denken: fuck, er is iets met haar. Zij is 
zó intrigerend.”

Best lastig nu je een relatie hebt.

“Nee, want ik heb dat nu niet. Tuurlijk kom ik af en toe iemand tegen van wie 
ik denk: als ik geen relatie had, dan was 
dit misschien materiaal geweest om mee 
te daten. Maar daar blijft het bij.”

Ook niet als je, zoals in ‘Smoorverliefd’, met Anna Drijver in bad ligt?

“Nee, zij is prachtig, maar totaal niet mijn type. Het lijkt me pas moeilijk als je een 
tegenspeler krijgt op wie je in het echte 
leven verliefd zou kunnen worden. Dat 
heb ik nog nooit gehad. Gelukkig kunnen mijn vriendin en ik zeeën van verleidingen aan.”

Wat zou je nog willen doen?

“Een hoofdrol in een leuke romantische komedie, à la ‘Hitch’ met Will Smith. En ik wil wel wat drama’s gaan pakken: iets wat gaat over de liefde of het moeilijke 
bestaan. Ik ben zelf ook aan het schrijven, filmideeën. In de toekomst zou ik wel met een producent en een regisseur willen praten, een film opzetten en er zelf in spelen.”

Benieuwd hoe het er aan toe ging op de première van ‘Onze Jongens’. Kijk de video hieronder, waarin BN’er hun beste strimoves showen. 

 

Dit artikel is afkomstig uit VIVA 34. Abonnee worden of een losse editie van VIVA bestellen? Klik hieronder:

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht Acteur Tarikh Janssen: ‘Ik heb een solo met een banaan, meer zeg ik niet’ verscheen eerst op VIVA - Niets te verbergen.

Surffanaat Aude: ‘Als je 
meester 
bent over 
je angsten, 
krijg je 
het beste gevoel ter wereld’

$
0
0

Non-stop de weersvoorspellingen checken en bij een 
goeie golf meteen op je board springen: zo spendeert surffanaat Aude het liefst haar tijd. 
En dat kan 365 dagen per jaar, want ze woont daar 
waar de golven zijn: aan de Portugese kust.

De West-Vlaamse Aude Lebon (37) woont al vijftien jaar in het zuidwesten van Portugal met haar man en twee kinderen, Artur (10) en Romy (4). Ze werkt als freelance massagetherapeut in hotels, spa’s en bij surf- & yogaretraites.

Na de zee-angst

“Surfen maakt me gelukkig. Ik begon op mijn achttiende, tijdens een surftrip in Galicië met mijn vriend en vrienden. Als enige meisje werd ik door de jongens aangemoedigd te gaan surfen en mijn angst voor de soms heftige zee te overwinnen. Het gevoel als je over de zee glijdt, werkte meteen verslavend. Ik wilde meer! De volgende zomer werkte mijn vriend als surfmonitor op een surfkamp in Zuid-Frankrijk, waar ik een baan in de horeca vond. Die zomer bestond uit surfen-
slapen-eten-werken-surfen. En dat allemaal op repeat. Na de zomer besloten 
we met vier vrienden in Marokko te gaan surfen, maar het was net na 11 september 2001, dus besloten we naar Portugal te gaan. Ik werd verliefd op de streek en de free spirit vibe. We bleven er plakken en nu wonen we er nog steeds.”

Ondiepzeeduiken

“Ik ben een adrenalinejunk. Ik stap graag uit mijn comfortzone, daar gebeurt de magie. Als je meester bent over je angsten, krijg je het beste gevoel ter wereld. Maar dat zorgt soms ook voor enge situaties. Tijdens het surfen lag de hele baai een keer vol schuim. Ik vond het onmogelijk om te duckdiven (met je board door de golf heen duiken, red.), dus dook ik zonder mijn board onder de golven. Toen ik boven kwam, was mijn board in tweeën en daar kwam de volgende reuzegolf 
alweer… Ook heb ik een keer in ondiep water een pijnlijke snee in mijn voet opgelopen. Gelukkig is surfen helend!”

Meer dan een sport

“Ik ben niet zo betrokken bij het surferswereldje, drukke stranden probeer ik te vermijden. Dat was anders toen ik nog geen moeder was. Ik was gulzig, wilde meer en beter en surfen was prioriteit nummer één. Als de condities goed waren, liet ik alles vallen en bleef ik in het water totdat het bloed zich wegtrok uit mijn handen en voeten omdat het water te koud werd. Ik geniet nu meer van de golf en daarnaast: ik moet rekening houden met werkuren, schooltijden van mijn 
kinderen en familie. Voor mij is surfen meer dan een sport. Je leeft dichter bij 
de natuur, waardoor je bewustere keuzes maakt. Ik heb, net als de meeste surfers, een diep respect voor de oceaan. Om die reden proberen we een positieve impact te hebben op de planeet door actief en 
bewust te leven en eten.”

Dit artikel is afkomstig uit VIVA 34. Abonnee worden of een losse editie van VIVA bestellen? Klik hieronder:

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Het bericht Surffanaat Aude: ‘Als je 
meester 
bent over 
je angsten, 
krijg je 
het beste gevoel ter wereld’ verscheen eerst op VIVA - Niets te verbergen.

VIDEO: Backstage met covergirl Jet van Nieuwkerk

Viewing all 2509 articles
Browse latest View live